Читај ми!

Kako će se u budućnosti koristiti struja proizvedena u svemiru

Grupa naučnika iz „Pentagona" izvršila je u kosmosu, uspešnu probu solarnog panela veličine kutije za picu.

Sa razvojem novih kosmičkih solarnih panela, u budućnosti će biti moguće prikupljanje, a potom i transfer energije iz svemira, koja bi se koristila na Zemlji. 

Panel koji su testirali stručnjaci „Pentagona" zapravo je prototip sistema koji je u svemir lansiran na dronu prošle godine.

Dizajniran je tako da sakuplja, konvertuje i šalje električnu energiju iz svemira na bilo koju tačku Zemlje, piše Si-En-En.

Prototip nosi ime Fotovoltni radiofrekventni antenski modul (PRAM) i za sada su testovi pokazali da može da sakuplja zračenje iz svemira, i pretvara ga u električnu energiju.

Dron koji nosi panel, obiđe Zemlju za 90 minuta, na tom putu sakupljajući energiju koja ne prolazi kroz našu atmosferu.

Naučnici koji učestvuju u ovom poduhvatu, koji je neko vreme bio označen kao poverljiv, rekli su da je „probni panel veličine kutije za picu".

Sistem tek treba da pošalje energiju direktno nazad na Zemlju, ali ta tehnologija je već dokazana, i, kako navode u timu, ako se projekat razvije i „bude sadržao ogromne svemirske solarne antene, mogao bi da emituje mikrotalase, koji bi se u trenutku pretvorili u električnu energiju, u bilo kom delu naše planete".

Tehnologija konvertovanja energije, pokazalo se, funkcioniše. Sistem je inače skup i potrebne su godine da se investirano - povrati.

Ipak, ekološke prednosti ovakvog sistema, biće neizmerne, onda kada se ostvare prva značajna slanja energije iz svemira, i kada sistem počne da funkcioniše u punom kapacitetu, čemu se istraživači nadaju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво