Читај ми!

Šta je zapravo zbrisalo dinosauruse sa lica Zemlje

Gigantska kometa koja je „okrznula“ Jupiter, a zatim se zabila u Zemlju pre šezdeset šest miliona godina, ubila je dinosauruse – a ne asteroid, tvrdi tim astronoma.

Istraživači sa Univerziteta Harvard analizirali su „mehaniku" Sunčevog sistema, uključujući komete u Oortovom oblaku i njihovo kretanje tokom miliona godina. 

Otkrili su da značajan broj objekata iz ovog ledenog dela Sunčevog sistema Jupiterovo gravitaciono polje može da odbaci sa kursa i pogodi Zemlju.

To je ono za šta veruju da se dogodilo pre 66 miliona godina kada je „udarni element" stvorio dubok krater „Čikskalab“ u blizini obale Meksika, ubivši dinosauruse i oko tri četvrtine celokupnog života na Zemlji u to vreme.

Ranije su naučnici pretpostavljali da je to učinio asteroid.

Astronomi su ispitivali „dugovečne komete" iz „Oortovog oblaka“ – ledene sfere krhotina na ivici Sunčevog sistema kako bi utvrdili da li imaju potencijal da pogodi Zemlju tokom svoje duge orbite Sunca.

Istraživač Amir Siraj, uključen u ovu studiju, rekao je da Sunčev sistem deluje kao neka vrsta „fliper mašine" sa Jupiterom kao najvećom planetom, koja izbacuje komete u orbite približavajući ih Suncu.

Na tom putu velika je verovatnoća da je jedan od ovih fragmenata pogodio Zemlju.

Dokazi pronađeni u krateru „Čikskalab“ i drugim sličnim kraterima sugerišu da su u sastavu imali ugljenični hondrit.

Ugljenični hondriti su retki u asteroidima ali ih verovatno više ima u kometima, što potencijalno pruža dodatnu podršku novoj hipotezi o nestanku dinosaurusa sa planete, objasnili su iz istraživačkog tima.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво