Читај ми!

Da li Rusija postaje „raj“ za rudarenje kriptovaluta?

Velika potrošnja električne energije pri „rudarenju“ kriptovluta, bezbednost interneta i zaštita ličnih podataka doveli su do velikih „migracija“ kompanija i programera koji tragaju za što jeftinijom cenom struje i bezbednim pristupom svetskoj globalnoj mreži.

Tako je skoro pa napušteni ruski grad Noriljsk, koji se nalazi u okviru arktičkog kruga, postao prestonica za rudarenje kriptovaluta u svetu. Ruska kompanija „Bitklaster" prva je došla na ideju da iskoristi energetske i geografske karakteristike tog ledom okovanog grada. Noriljsk ima sopstvenu električnu mrežu, nezavisnu od ostatka Rusije, čija je cena električne energije 2,75 rubalja ili 0,039 dolara, što je oko 3,5 dinara po kilovat-času. To je 25 odsto manja cena električne energije nego u Rusiji i dvostruko niža od prosečne cene struje u Evropi.

Zbog velikog zagrevanja komponenti računara potrebno je obezbediti kulere za hlađenje. Oni su dodatni potrošači električne energije, pa se arktička hladna klima, koja se koristi za hlađenje komponenti računara, pokazala kao dodatni izvor uštede.

Trend izgradnje kriptofarmi na severu Rusije u budućnosti će biti sve veći, a u izgradnji prednjače kineske multikorporacije. Jedna takva farma za rudarenje potroši oko 30 megavati električne energije – što je jednako potrošnji 15 hiljada stanova.

Rezultati jedne studije ukazuju da globalno rudarenje kriptovaluta zahteva 7,46 gigavati električne energije, sa tendencijom rasta. Za proizvodnju tolike količine električne energije potrebno je oko sedam nuklearnih elektrana ili 22 miliona solarnih panela, prenosi Ingedžet.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво