Читај ми!

Kako će izgledati Holandija za 100 godina

Klimatske promene, urbanizacija, biodiverzitet, porast nivoa mora, ekstremno vreme i povećana proizvodnja hrane, samo su neki od faktori koji pomažu u oblikovanju prostornog planiranja Holandije. Imajući ih u vidu, naučnici se s pravom pitaju kako će izgledati Holandija za jedan vek?

Holandija često u scenariju klimatskih promena ima depresivnu ulogu zasnovanu na činjenici da je okružena morem, čiji nivo stalno raste. Naučnici Univerziteta Vageningen tvrde da ne mora biti tako. Oni su ripremili projekat vizije o tome kako bi trebalo da izgleda budućnost Holandije 2120. godine.

Osmislili su pristup borbi protiv klimatskih promena, koji je baziran na prirodi i koji se može primeniti u svakoj zemlji i regiji.

Kada je reč o Holandiji, tvrde da ova zemlja 2120. godine može da ima „zelene gradove", kružnu poljoprivredu, više šuma, vode i močvara.

Mapa budućnosti 

Predložena mapa nije nacrt,već projekcija. Pokazuje novu Holandiju 2120. godine, ako se prioriteti i rešenja budu zasnivali na prirodi. Pogled na budućnost ove zemlje inspirisan je sesijama dizajna i diskusijama održanim sa istraživačima.

Holandija se suočava sa brojnim izuzecima, jer postaje manje pogodna za život zbog faktora poput opadanja biološke raznolikosti, porasta nivoa mora i nedostatka stambenog prostora.

Istraživači, Mihael Van Buren, prostorni planer i ekolog Martin Baptist sa Univerziteta Vageningen, istakli su da je za realizaciju scenarija Holandija 2120. godine, potrebno koristiti prirodne izvore i planirati prostor.

Takva Holandija je ilustrovana na mapi, zasnovana na kriterijumima postizanja optimalnih bioloških raznolikosti.

Ovo je integralna vizija u kojoj se prostorno planiranje Holandije 2120. godine razmatra iz različitih perspektiva, poput poljoprivrede, biodiverziteta, održive energije, vode i kružne ekonomije.

Koncept "Zelenih gradova" 

„Analizirali smo ono što je moguće i što je poželjno. Rezultat je mapa onoga što je moguće, izvodljivo i realno, ali smo postavili lestvicu više od onoga što je verovatno", rekao je Van Buren.

Njihova mapa prikazuje zemlju u kojoj „biološka raznolikost napreduje, priroda ima slobodu, a voda ima prostor za protok".

Pristup zasnovan na prirodi, gde je priroda odgovor na klimatske izazove i izazove biološke raznolikosti, moguće je koristiti svuda.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво