Čitaj mi!

Arheološko otkriće koje će promeniti sliku o istoriji Sakare i Novog egipatskog kraljevstva

Na desetine drvenih kovčega i mumija iz perioda od pre više od 3.000 godina otkriveno je u velikoj nekropoli nedaleko od Kaira. Otkriven je i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija. Čuveni arheolog Zahi Havas ističe da je reč o otkrićima koja će promeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Nekadašnji ministar za starine, arheolog Zahi Havas, obelodanio je neke detalje velikog otkrića na lokalitetu u Sakari, javlja Skaj njuz.

Arheološki tim koji na lokaciji radi od 2007. godine, pronašao je papirus dug četiri metra na kojem je, između ostalog, bila ispisana i Knjiga mrtvih u kojoj se preminulima daju uputstva za kretanje kroz svet mrtvih u starom Egiptu.

Najmanje 22 mesta za sahranjivanje deo su velike nekropole. Pronađena su 54 drvena kovčega za koje su stručnjaci utvrdili da datiraju iz perioda Novog kraljevstva (između 1570. i 1069. godine pre naše ere).

Veliki broj statua, maski koje su korišćene pri sahranjivanju, igračaka i drugih predmeta takođe su iskopani na ovom mestu.

U neposrednoj blizini, arheolozi su otkrili i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija, prvog kralja šeste dinastije koja je Egiptom vladala između 2323. i 2150. godine pne.

Zahi Havas ističe da je reč o otkrićima koja će promeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Ogroman uspeh rezultat je saradnje Ministarstva starina Egipta i centra koji je osnovao Zahi Havas.

Vest o ovom velikom arheološkom otkriću stiže dva meseca nakon još jednog izvanrednog uspeha druge grupe arheologa koji su pronašli oko 100 kovčega i oko 40 zlatnih statua starih više od 2.500 godina.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 19. jan 2021, 21:40) - Niko [neregistrovani]

Niko

Popravimo danasnjicu za bolje danas, a sjutra ce onda naravno biti dobro.

(utorak, 19. jan 2021, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

mir

Kod nas se kaze pocivaj u miru, a ovi jadnici nemogu ni to

(utorak, 19. jan 2021, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Sakara i Sahara

Sahara = pustinja
Sakara (ili Saqqara) = prostrano drevno groblje u Egiptu (sluzi kao nekropola za drevnu egipatsku prestonicu Memfis)

(utorak, 19. jan 2021, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Baš je....

Mnogo važno za današnje probleme na ovom svetu .
Pustite prošlost , gledajte da popravite današnjicu za bolju budućnost .

(utorak, 19. jan 2021, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Мала допуна

Сакара је велико древно гробље у Египту, које садржи најстарију данас стојећу степенасту пирамиду на свету - Џосерову степенасту пирамиду. Док је Мемфис био главни град Древног Египта, Сакара је служила као његова некропола. Иако су је засенили краљевски гробови у Гизи, а касније и Долина краљева у Теби, остао је важан комплекс за мање погребе и церемоније разних култова преко 3.000 година, све до птолемејских и римских времена.

(ponedeljak, 18. jan 2021, 23:08) - SAŠA [neregistrovani]

Naziv

Sakara ili Sahara?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">