Читај ми!

Studenica, majka svih crkava

Srednjovekovni vladari iz loze Nemanjića svome narodu i otečestvu darivali su monumentalne zadužbine u kojima i danas pravoslavci veličaju život. Podno Radočele, nadomak Ušća, zadivljuje lepotom arhitekture i slikarstva Manastir Studenica.

Zadužbina Nemanjića koju narod naziva majkom svih crkava, blista u danu Svetog Stefana koga je veličala i dinastija koja je Srbijom stolovala dva veka.

Profesor dr Miodrag Marković, istoričar umetnosti kaže da sve što je sačuvano u Studenici reprezentuje da je srpska sredina još od vremena Stefana Nemanje bila otvorena prema najzančajnijim umetničkim tokovima u tadašnje vreme u Evropi.

Manastir Studenica podignut je u raškom stilu i oslikan pravoslavnim živopisom vizantijskog stila. 

U studeničkom kompleksu lepotom zadivljuje i mala crkva, poznatija kao Kraljeva. Podigao je kralj Milutin, praunuk Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića.

"Kralj Milutin je za oslikavanje pozvao verovatno najveće slikare epohe. Predvodio ih je Mihajlo Astrapa iz Solunske porodice. Ugledni slikar koji je radio verovatno i za vizantijske vladare. Radili su i na Svetoj Gori", ističe profesor Marković.

Monah Siluan, sabrat Manastra Studenice kaže da se u crkvi nalazi i ktitorska kompozicija kraljeva sa princezom Simonodom, freske Svetog Simeona i Svetog Save. 

"To su jedne od najlepših fresaka. Mi smo narod sa dubokim korenima. Koliko su nas Nemanjići zadužili, trebamo da budemo ponosni", poručuje monah.

U crkvi svetitelja Joakima i Ane oslikan je živopis sa prazničnim scenama Hristovog Rođenja. Molitve verujućih su nada novih rađanja.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи