Fosil star 47 miliona godina pomaže naučnicima da reše misteriju evolucionog porekla zmija

Paleontolozi Krister Smit iz Istraživačkog instituta Senkenberg i Husam Saker sa Univerziteta u Sao Paulu, u svom naučnom radu opisali su najstariji poznati fosil pitona.

Gotovo u potpunosti sačuvani ostaci zmije pronađeni su u kamenolomu Mesel u blizini nemačkog grada Darmštata, koji sadrži naslage iz perioda eocena stare 47 miliona godina.

Na ovom mestu je pronađen veliki broj fosila životinja, pa je 1995. godine kamenolom proglašen UNESKO svetskom baštinom.

Nova-stara vrsta pitona nazvana je Messelopython freyi u čast paleontologa Eberharda "Dino" Freja iz Državnog prirodnjačkog muzeja u Karlsrueu.

Pitoni se ubrajaju među najveće zmije na svetu (mogu biti duge preko devet metara). Danas se različite vrste ovih gmizavaca nalaze uglavnom u Africi, Južnoj i Jugoistočnoj Aziji i Australiji, ali je geografsko poreklo pitona i dalje misterija.

”Otkriće fosilinih ostataka ove vrste pitona veliki je korak napred u razumevanju evolucione istorije ovih zmija”, ističu paleontolozi. 

Sudeći po rezultatima istraživanja, ovi fosilni ostaci pitona najstariji su na svetu.

Rezultati istraživanja pokazali su da su ove zmije živele u Evropi tokom eocena, pre više od 47 miliona godina. Nakon tog perioda, međutim, velike zmije su na neko vreme nestale sa evropskog kontinenta, njihovi fosili tamo nisu pronađeni do sedimenata miocenske ere - između pre 23 i 5 miliona godina. A kada je došlo do novog globalnog zahlađenja nakon miocena, pitoni su ponovo nestali iz Evrope.

"Naše analize će pomoći da se prati evoluciona istorija velikih zmija u Evropi", naglašavaju autori studije.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара