Читај ми!

Kako su neandertalci sahranjivali svoje bližnje

Naučnici su došli do dokaza kojima se potvrđuje da pogrebna praksa nije jedinstvena za ljudsku vrstu, i da su i neandertalci imali rituale vezane za smrt bližnjih.

Ostaci dvogodišnjeg neandertalca koji je umro pre oko 41.000 godina pažljivo su položeni u grob prekriven svežom zemljom, zaključuje se u studiji.

Kostur deteta otkriven je 1973. godine na jugozapadu Francuske. Istraživači su sada ponovo pregledali ostatke i, posetivši prvobitno mesto iskopavanja, uspeli da osvetle detalje. 

Mnogi dokazi o praksama sahranjivanja neandertalaca potiču iz istraživanja započetih početkom 20. veka, i tada se sa skepskom gledalo na tvrdnje o navodnim mestima sahranjivanja.

Jedno od najpoznatijih francuskih nalazišta ostataka neandertalaca Ferasi, sastoji se od velike i duboke pećine, uz koju su dva kamena skloništa, iz kojih su pronađeni skeleti sedam neandertalaca – dobi od sedam meseci do 45 godina.

Uočeno je da su kod deteta, nazvanog „La Ferasi 8", pronađeni odlično očuvani zubi.

Paleoantropolog Antoan Balzo iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja i njegove kolege pregledali su materijal prikupljen početkom 1970-ih, otkrivajući 47 novih kostiju, koje pripadaju dečaku a koje ranije nisu bile potpuno identifikovane.

Tim se takođe vratio na lokaciju Ferasi. Iako nisu uspeli da pronađu još kostiju dečaka, uspeli su da reinterpretiraju način na koji su ostaci i povezane životinjske kosti raspoređeni u zemlji.

Utvrdili su da je dečak „La Ferasi 8" ležao kako bi počivao u sloju koji je napravljen u smeru koji je drugačiji od pravca okolnih sedimenata – tako da je detetova glava bila uzdignuta. 

Dalje, utvrđeno je da su ostaci deteta bolje očuvani od kostiju bizona i drugih biljojeda koje su pronađene u blizini – što sugeriše da je ta osoba brzo i, s obzirom na orijentaciju, sahranjena prema određenom planu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара