Читај ми!

Istraživači uspeli da proizvedu veštačku kožu koja reaguje na bol

Istraživači Instituta za tehnologiju Univerziteta u Melburnu uspeli su da proizvedu veštačku kožu koja reaguje na pritisak i toplotu ili hladnoću koja prevazilazi prag osetljivosti prave kože.

Veštačka koža osetljiva na bol koju su napravili naučnici sa Univerziteta u Melburnu, predstavlja veliki proboj u ptotetskim i robotskim inovacijama.

„Prevalili smo dug put u oblasti protetike, ali smo akcenat uglavnom stavljali na motorne funkcije koje protetski ud može da postigne“, navodi jedan od istaživača iz Australije.

„Stvaranjem ovog sloja sličnog koži učinili smo da ova protetska pomagala budu mnogo funkcionalnija i bliža prirodnim životnim funkcijama“, dodaju naučnici.

Veštačka koža reaguje na bol baš kao i ljudski udovi, omogućavajući korisniku da zna da li dodiruje nešto što bi moglo da ga povredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи