Читај ми!

Neidentifikovano nebesko telo proletelo pored Zemlje

Sporoleteći objekat nepoznatog porekla upravo je proleteo veoma blizu naše planete i vratio se nazad u Sunčev sistem, a sledeći susret sa ovim zagonetnim svemirskim kamenom očekuje se već u martu.

Ovaj neobični „mini-mesec“ zvanično je nazvan „2020 Es-O“, a prvi put ga je uočio 17. septembra teleskop „Pan-Stars“ na Havajima. Klasifikovan je kao asteroid, međutim, naučnici i dalje ne razumeju u potpunosti šta je ovaj objekat. Neki pretpostavljaju da je možda deo stare rakete.

Šta god da je, ima prečnik od pet do deset metara, a našu planetu je zaobišao za dlaku – proleteo je na manje od 50.000 kilometara udaljenosti od Zemlje, što je samo 13 odsto razdaljine između Zemlje i Meseca. To znači da je ovaj objekat sigurno zahvatilo gravitaciono polje naše planete i da će se vratiti za nekoliko meseci.

Mnogi naučnici pretpostavljaju da ovo telo može biti ostatak letilice koja je 1966. godine letela na Mesec u okviru misije „Servejer 2“.

„Nismo sigurni da je u pitanju asteroid, odnosno telo prirodnog porekla. Vrlo je moguće da je u pitanju raketni motor letilice koju je Nasa slala na mesec 1966. godine“, navode astronomi sa projekta „Virtuelni teleskop“.

Iako se pretpostavlja da je u istoriji naše planete ovakvih susreta bilo mnogo više, „2020 Es-O“ će biti zabeležen kao treći objekat nepoznatog porekla do sada uočen.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво