Čitaj mi!

Bliže smo supermasivnoj crnoj rupi, ali nema razloga za paniku

Bliže smo supermasivnoj crnoj rupi za dve hiljade svetlosnih godina i krećemo se ka njoj mnogo brže nego što se mislilo do sada, ustanovili japanski astronomi radeći novu mapu Mlečnog puta.

Kao da 2020. godina nije bila dovoljno „kao nikada do sada“, astronomi su saznali da je Zemlja zapravo 2.000 svetlosnih godina bliža supermasivnoj crnoj rupi Strelac A-zvezdi koja se nalazi u centru naše galaksije Mlečni put, nego što se ranije mislilo.

Pored toga, naš Sunčev sistem juri kroz svemir brzinom od sedam kilometara u sekundi brže nego što su prethodno izračunali naučnici, prenosi Raša tudej.

Do novih otkrića došlo se zahvaljujući novoj i popobljšanoj mapi Mlečnog puta, koja je objavljena ove nedelje, a zasnovana je na zapažanjima prikupljenim u japanskom astromnoskom projektu koji je trajao 15 godina, kao i na drugim novootkrivenim podacima.

Jedna svetlosna godina je razdaljina od oko devet i po biliona kilometara, te iako na prvi pogled ovo saznanje da smo 2.000 svetlosnih godina bliže supermasivnoj crnoj rupi Strelac A-zvezda može zvučati kao da nam se bliži smak sveta, naučnici naglašavaju da zaista nema razloga za uzbunu.

Umesto da predviđaju našu propast, astronomi će zahvaljujući ovoj novoj mapi Mlečnog puta moći sa većim stepenom preciznosti da odrede položaj Zemlje u galaksiji.

Ova nova mapa Mlečnog puta rezultat je posmatranja koja su zabeležili teleskopi širom Japana u sklopu radio-astronomskog projekta VERA. Ustanovljen 2000. godine ime ovog projekata je skraćenica za VLBI (Very Long Baseline Interferometry) istraživanje radio-astrometrije.

U ovom projektu se koristi tehnika „interferometrije“ koja kombinuje podatke sa više teleskopa širom Japana, stvarajući izuzetno oštru rezoluciju od 10 mikrolučnih sekundi – drugim rečima, može da na površini Meseca uoči novčić.

Japanska nacionalna astronomska opservatorija je otkrila da su njeni astronomi, zajedno sa drugim kolegama, stvorili „kartu položaja i brzine“ pomoću koje su izračunali centar galaksije.

Astronomi su naveli da je galaktički centar udaljen 25.800 svetlosnih godina od Zemlje – oko 2.000 svetlosnih godina bliže od zvanične udaljenosti koju je do sada navodila Međunarodna astronomska unija od 27.700 svetlosnih godina, ustanovljenu još 1985. godine.

Izrada nove mape je astronima omogućila i da otkriju kako Zemlja zapravo kruži oko centra Mlečnog puta brzinom od 227 kilometara u sekundi, a ne 220 kao što je bilo zvanično usvojena brzina.

Istraživači iz projekta VERA sada pokušavaju da naprave detaljnije mape područja u blizini supermasivne crne rupe u centru Mlečnog puta, koristeći podatke sa teleskopa iz Japana, Južne Koreje i Kine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. nov 2020, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

Srećan Put

Ti odmah kreni .Oni jedva čekaju da im dođeš .

(ponedeljak, 30. nov 2020, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

Bez Brige......

Netreba se plašiti od crne rupe i svemira. Oni su pitomi .
Ljudi će sami sebe uništiti .

(ponedeljak, 30. nov 2020, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Nadam se da bar tamo nema dr Faučija i dr Kona

Ako ih nema, kako da ubrzamo putovanje ka tamo?

(ponedeljak, 30. nov 2020, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

ovo je vec trend

Neko je slobodoumno protumacio prevedeni tekst. Ne krecemo se ka centru mlecnog puta pa prema tome ni ka crnoj rupi Sag A*. Krecemo se relativnom brzinom ciji je intenzitet 7km/s veci. Trenutni pravac kretanja je verovatno blizi tangenti na krug oko centra mlecnog puta.

(ponedeljak, 30. nov 2020, 08:12) - anonymous [neregistrovani]

eto..

ma kako da no...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">