Čitaj mi!

„Drevna Sikstinska kapela“ nađena u srcu amazonskih prašuma

U amazonskoj prašumi otkrivena je stena prekrivena umetničkim prikazima životinja i ljudi, za koje se veruje da su stari 12 i po hiljada godina.

Zid ima dužinu od oko deset kilometara i arheolozi su ga, zbog bogatstva crteža, već nazvali „Drevnom Sikstinskom kapelom". 

Crteži su stariji od 12.000 godina a istraživanje je delo tima britanskih i kolumbijskih arheologa koji je finansirao Evropski istraživački savet.

Fascinantni crteži otkriveni su na teritoriji nacionalnog parka „Čiribikete" u Kolumbiji.

Na slikama se vide ljudske figure, tu su i otisci dlanova, ali i prikazi mastodonta, izumrle životinje iz porodice slonova.

Veruje se da su ove slike, koje pružaju uvid u drevnu civilizaciju koja je sada izgubljena, stvorili neki od prvih ljudi koji su stigli do predela Amazonije.

Arheolog i istraživač Ela Al Šamahi, rekla je da je „novi arheološki lokalitet više nego uzbudljiv" i da još nije dobio znavično ime.

„Govorimo o hiljadama slika. Dok ih gledate, emocije samo bujaju. Biće potrebne generacije istraživača da ih analiziraju", rekao je vođa tima profesor arheologije Hoze Irialt.

Ne zna se tačno koja je zajednica „autor" ovih umetničkih dela, ali se smatra da su u pitanju preci plemena Janomami ili Kajapo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">