Читај ми!

Otkriveni predmeti koji svedoče o upotrebi alkohola i čaja u 10. veku u Kini

U porodičnoj grobnici u gradu Sijanu, koja datira iz dinastije Sung (960-1127) sa severa Kine, otkriveno je više od 60 komada porcelanskih predmeta emajliranih plavom bojom iz mesta Jaodžou.

Predmeti potiču iz peći iz grada Tongčuan, severno od Sijana. Porcelan iz ove oblasti važi za najkvalitetniji na severu Kine, piše portal china.org.cn.

Među otkrivenim predmetima uglavnom su setovi za čaj, vinski pribor i žrtvene posude. Većina je u dobrom stanju, potvrdio je Mijao Ifei, jedan od arheologa. 

Prema proceni istoričara, ti predmeti su pripadali plemiću iz porodice Meng.

Mijao je istakao da je u pet grobnica porodice Meng otkriveno ukupno 130 grobnih predmeta, uključujući bronzane predmete, keramiku, porcelan i žad.

Tri grobnice su bile u dobrom stanju, dok su druge dve opljačkane oko 2010. godine. 

Značaj otkrića, ističu arheolozi, naročito se ogleda u rasvetljavanju upotrebe alkohola i čaja u Kini u 10. veku. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи