Читај ми!

Hoće li lokalitet u Crnoj Travi potvrditi priče i legende

Na području mahale Čuka, na 1.400 metara nadmorske visine iznad Crne Trave i Vlasinskog jezera, nalazi se značajan arheološki lokalitet iz ranohrišćanskog perioda. To su potvrdila magnetno-geološka istraživanja. Narod ga je nazvao Manastirište, a prva arheološka iskopavanja trebalo bi da krenu naredne godine.

Bez terenskog vozila i dobre kondicije teško se dolazi do lokaliteta Manastirište. Ekipa predvođena crnotravskim parohom Miomirom Jeftićem imala je cilj da se na mestu koje je narod oduvek poštovao, a koje ni po čemu ne izgleda kao neka svetinja pomoli.

Jer nedavano prezentovani rezultati geoloških i magnetnih istraživanja Instituta „Milutin Milanković“ iz Beograda potvrdili su nagađanja i pokazali da je ovde postojala crkva možda čak i naselje iz ranohrišćanskog perioda.

„Utvrđeno je geomagnetizmom da se oltar nalazi na dubini od 2,8 metara, a ostali zidovi se nalaze na šest metara dubine“, kaže protojerej Miomir Jeftić.

„Okolo su doline, ovde smo na jednoj najvišoj tački, gde je moglo da bude neka tvrđava neko utvrđenje zajedno sa manastirom. Lako je za odbranu tako da verujem da je ovde sigurno bilo nešto ozbiljno“, objašnjava Boško Stefanović, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Kada priče i legende dobiju naučnu potvrdu 

Interesovanje za ovaj lokalitet ozbiljnije je pre tri godine pokrenula doktor Vesna Dimitrijević Srećković.

Njen članak u Politici o brezama kao simbolu svetog trojstva iznad kojih se pojavila duga i novi istorijski podaci o Crnoj Travi kao značajnom raskršću puteva, dao je podsticaj i Udruženju Crnotravaca u Beogradu da pokrene i u svakom pogledu podrži početak arheoloških istraživanja na ovom području.

„Da je Crna Trava sa ovim Manastirom Sveti Nikola bila metoh Svete Sofije Carigradske Konstantinopoljske i to je nešto što daje jednu veliku težinu u tom istorijskom i duhovno religijskom smislu“, istakao je Bojan Dimitrijević, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Mitovima i legendama ne treba robovati. S druge strane, kada priče i legende dobiju naučnu potvrdu onda to baca jedno sasvim drugo svetlo na prošlost, ali i budućnost jednog područja.

Manastirište u tom smislu možda za Crnu Travu predstavlja prekretnicu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се