Čitaj mi!

Egipatski arheolozi otkrili najmanje 100 drevnih sarkofaga

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas otkriće najmanje stotinu drevnih sarkofaga, sa mumijama u nekim od njih, i oko četrdeset pozlaćenih statua u ogromnoj faraonskoj nekropoli Sakari južno od Kaira.

Šareni, zapečaćeni sarkofazi i statue koji su sahranjeni pre više od 2.500 godina bili su izloženi na improvizovanoj postavci u podnožju čuvene Džoserove stepenaste piramide u Sakari, prenosi AP

Arheolozi su otvorili kovčeg u kome se nalazila dobro očuvana mumija umotana u tkaninu. Takođe su izvršili rendgensko snimanje mumija i prikazali koliko je očuvano telo sahranjenog.

Ministar turizma i antikviteta Haled el Anani rekao je na konferenciji za novinare da otkriveni predmeti potiču iz helenističkog perioda (320–30. p. n. e.) i kasnog perioda starog Egipta (664–332. p. n. e.).

Rekao je da će artefakte prebaciti u najmanje tri kairska muzeja, uključujući Veliki egipatski muzej koji Egipat gradi u blizini čuvenih piramida u Gizi. Ministar je dodao da će kasnije ove godine objaviti još jedno otkriće na nekropoli Sakara.

Otkriće na čuvenoj nekropoli najnovije je u nizu arheoloških nalaza u Egiptu. Od septembra, vlasti za antikvitete otkrile su najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga, sa mumijama u većini njih, u istom području Sakare.

Egipatski arheolozi pronašli su i druge „bogato ukrašene sarkofage sa pozlatama, živim bojama i ornamentima", naveo je Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete. 

Lokalitet Sakara deo je nekropole u drevnoj egipatskoj prestonici Memfisu koja uključuje čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Sir, Dahšur i Abu Ruvaiš. Ruševine Memfisa nalaze se na listi svetske baštine Uneska još od sedamdesetih godina.

Egipatske vlasti redovno promovišu svoja arheološka otkrića u nastojanju da podstaknu turizam koji je posle političkih previranja 2011. godine kada je sa vlasti svrgnut dugogodišnji predsednik, Hosni Mubarak. Pandemija koronavirusa ove godine zadala je dodatni udarac ovom sektoru.

broj komentara 0 pošalji komentar