Читај ми!

Lobanja stara dva miliona godina otkriva nove detalje evolucije čoveka

Australijski istraživači otkrili su u Južnoj Africi lobanju staru dva miliona godina koja pruža nove detalje o evoluciji čoveka.

Fosilni ostaci pripadaju muškom Paranthropus robustus-u, vrsti australopitecinina koja je kao „rođačka vrsta“ postojala istovremeno sa čovekovim drevnim precima, piše Indipendent.

Eksperti sa katedre za arheologiju na Univerzitetu „La Trob“ u Melburnu, predvodili su iskopavanja severno od Johanezburga, kao i rekonstrukciju retke lobanje sa velikim zubima. 

Fosil pronađen 20. juna 2018. godine istraživači opisuju kao veoma uzbudljiv.

„Najveći broj fosilnih ostataka podrazumeva jedan zub, a imati ovako nešto je zaista neverovatna, veverovatna sreća“, rekla je za Bi-Bi-Si doktorka Anđelina Lisi.

Prema njenim rečima, Paranthropus robustus pojavio se, grubo rečeno, istovremeno sa našim dalekim pretkom homo erektusom, a lobanja je pronađena u blizini skeleta deteta otkrivenog na istom lokalitetu 2015. godine.

„Ove dve dosta različite vrste – homo erektus sa relativno velikim mozgom i malim zubima i Paranthropus robustus sa malim mozgom i velikim zubima – predstavljaju dijametralno suprotne eksperimente evolucije“, ocenila je dr Lisi.

Mikroevolucija unutar ljudske loze 

Paranthropus robustus je vremenom, najverovatnije, evoluirao kako bi mogao da izdrži jače sile prilikom zagrižaja i žvakanja, što je sa njegovom vilicom i zubima bilo teško. Dalja ispitivanja razjasniće da li su promene u njegovoj prirodnoj okolini uticale na promenu ishrane i na koji način je to uticalo na evoluciju čoveka“, objašnjava dr Lisi.

Doktorand Univerziteta „La Trob“ Džesi Martin ističe da je otkriće objavljeno u stručnom časopisu Nature Ecology and Evolution, te da bi moglo da vodi do jasnije slike kakvi su bili naši preci i boljeg razumevanja prilika u kojima su živeli.

Martin je naglasio da ovakvi fosilni ostaci predstavljaju retke primere mikroevolucije unutar ljudske loze i da pokazuje da Paranthropus robustus imao postepen razvoj aparata za žvakanje, najverovetnije tokom stotina hiljada godina.

Veruje se da su u to vreme u Africi postojale još dve homini vrste pored vrste Paranthropus robustus – homo erektus i Homo heidelbergensis.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво