Čitaj mi!

Želite li da znate kakav je asteroid vredan 10.000 bilijardi dolara

Između Marsa i Jupitera mota se izuzetno retki metalni asteroid čija se vrednost procenjuje na sumu veću od celokupne svetske ekonomije. Teleskop Habl nam je pružio uvid u objekat koji vredi 10.000 bilijardi dolara (jedinica i 19 nula iza nje).

Novo istraživanje, objavljeno ove nedelje u časopisu The Planetary Science Journal, pruža uvid u misterije asteroida 16-Psyche više nego ikada ranije, javlja Si-Bi-Es njuz.

U pitanju je jedan od najmasivnijih objekata u glavnom asteroidnom pojasu Sunčevog sistema koji kruži između Marsa i Jupitera, na oko 230 miliona milja od Zemlje. Prečnik mu je oko 140 milja, što znači da je otprilike veličine Masačusetsa (oko 27.500 kvadratinih kilometara).

Većina asteroida sastoji se od stena ili leda. Ali 16-Psyche je gust objekat i uglavnom je napravljen od metala, najverovatnije od zaostalog jezgra planete koja nikada nije uspela da se formira – takozvane protoplanete. 

Studija razmatra prva ultraljubičasta posmatranja nebeskog objekta. Novi podaci otkrivaju da je asteroid možda u potpunosti od gvožđa i nikla – koji se nalaze u gustim jezgrima planeta.

„Videli smo meteorite koji su uglavnom metali, ali 16-Psyche bi mogao biti jedinstven po tome što bi mogao biti asteroid koji je u potpunosti napravljen od gvožđa i nikla. Zemlja ima metalno jezgro, omotač jezgra i koru. Moguće je da je, dok se formirala protoplaneta Psyche, pogodio drugi objekat u našem Sunčevom sistemu i planeta je izgubila omotač jezgra i koru“, rekla je dr Trejsi Beker, članica autorskog tima studije.

Naučnici su proučavali asteroid u dve tačke njegove rotacije, kako bi u potpunosti videli detalje obe strane pod UV talasnim dužinama.

Otkrili su da bi površina mogla biti uglavnom od gvožđa, ali upozorili su da čak i mala količina gvožđa daje utisak da dominira pri UV opažanjima.

„Prvi put smo mogli da identifikujemo na bilo kom asteroidu ono što mislimo da su ultraljubičaste apsorpcione trake oksida gvožđa“, istakla je Bekerova.

Prema njenim rečima, u pitanju je pokazatelj da se na asteroidu dešava oksidacija, što bi mogao biti rezultat udara Sunčevog vetra u površinu nebeskog tela.

Metalni asteroidi su retki, tako da Psyche pruža istraživačima priliku da prouče unutrašnjost planete. Tokom 2022. godine Nasa planira da lansira bespilotnu svemirsku letelicu kako bi proučavala ovaj asteroid.

Cilj je da se otkrije i razume njegova istorija i istorija sličnih nebeskih tela. Ukoliko se to zaista bude dogodilo, biće to prva misija koja će posetiti nebesko telo koje je u potpunosti sazdano od metala.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 30. okt 2020, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Dobra i korisna informacija...

... za Kineze ili Ruse.

(petak, 30. okt 2020, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

Citao sam do ono, mozda je. Pa jos moguce je, mogao bi... neka, hvala naucnicima.

(četvrtak, 29. okt 2020, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Ko li je kupac

Ko je

(četvrtak, 29. okt 2020, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Dramova

To ti je 35 dramova na 7 kamenova , svaki kamen ima 5 dramova i sta tu nije jasno

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Kako da taj asteroid usmerimo blize ?

Kako da taj asteroid usmerimo blize da ga unovcimo u dolarima po ceni od 1 sa 19 nula . Ne bitno kako se izgovara

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Super!

Kakva divna besmislena "vest". Hajde da još malo raspravljamo o tome... Evo ja ću nešto da dodam. Asteroid je već prodat, to su ga vanzemaljci kupili ispod cene na intergalaktičkoj berzi metala. Trenutno je parkiran jer čeka prevoz do njihove galaksije... Šta je sledeće?

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Koliko frustracija samo oko neke strane reci

Koliko frustracija samo oko neke strane reci .

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Malo ste pomesali

Ovde se govori o bilijardi. Milijarda nema 19 nula.
Imas ovde i kako to funkcionise između našeg i tuđeg govornog područja.

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:48) - anonymousČeda [neregistrovani]

Gde je amerikanizacija?

Niko ne pominje bilion nego bilijardu. Amerikanci nemaju bilijardu

(četvrtak, 29. okt 2020, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

Re Naučite nešto...

Sve je tačno napisano, 10 triliona je 1 sa 19 nula, sto je 10000 bilijardi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">