Čitaj mi!

Da li rad od kuće donosi promene u upravljanju poslovnim podacima

Inteligentno upravljanje podacima u narednim godinama postaće jedna od najvećih konkurentskih prednosti koje kompanija može da ima. Istovremeno, gubitak ili pogrešno rukovanje podacima ili informacijama jedan je od većih rizika s kojim se suočavaju savremena preduzeća, posebno imajući u vidu GDPR regulativu (svako neovlašćeno modifikovanje podataka spada u opseg regulative).

Studija japanske sajber sekjuriti korporacije Trend Micro pokazuje da 39% zaposlenih pristupa kompanijskim podacima sa svojih personalnih uređaja.

Ovakva istraživanja jasno nam pokazuju da pametni uređaji, kao i aplikacije koje se na njima pokreću, predstavljaju jednu od ključnih slabih karika u lancu sajber bezbednosti.

Ne treba posebno naglašavati da se, u godini koronavirusa, linija između rada od kuće i rada na poslu prilično zamaglila i da kao takva predstavlja izazov za poslovanje kompanija u smislu zaštite podataka i bezbednosti sistema.

Glava u oblacima 

Pomenuta Trend Micro studija, pod veoma zanimljivim nazivom „Glava u oblacima“ (Head in the Clouds), anketirala je više od 13.000 udaljenih radnika iz 27 zemalja, kako bi saznala više o navikama različito raspoređene radne snage tokom pandemije kovida-19.

Više od jedne trećine (36%) ispitanih udaljenih radnika, primera radi, nema osnovnu zaštitu lozinkom na svim ličnim uređajima.

Ne treba puno razmišljati da bismo došli do zaključka da treća lica lako mogu da pristupe osetljivim ličnim ili poslovnim informacijama, kao i da postoji niz rizika kao što su lak pristup napadačima koji pokušavaju da probiju pristup ka kompanijskoj mreži.

Takođe, tu je dodatni rizik za poslovne mreže koji može nastati posle karantina i nakon masovnog povratka u poslovne prostore, ako se malver pokupi kod kuće i fizički donese u kancelariju kroz nezaštićene lične uređaje, tamo gde je upotreba ličnih uređaja dozvoljena kroz „bring-your-own-device“ (BYOD) praksu.

Primera radi, znate li da je prosečno vreme tipičnog računara za enkripciju malverom 60 sekundi? U mrežnom okruženju taj problem je još izraženiji.

Kako reagovati na novu normalnost u informatičkom svetu

Možda bi holistički pristup u sajber bezbednosti trebalo da bude sličan onom u medicini.

U tom slučaju, osnova bi bila razumeti sve aktivnosti potrebne za uspešno vođenje kompanije, a preoblikovati pristup sajber bezbednosti tako da minimalno remeti druge sisteme, a da maksimalno štiti osetljive tačke na mreži.

Svakako bi trebalo da kompanije preispitaju bezbednosna rešenja koja nude zaposlenima, barem onim zaposlenima koji koriste kućne mreže za pristup poslovnim informacijama.

Prelazak na informacioni model zasnovan na pojedinim klaud rešenjima može poprilično da ublaži mnoge rizike rada na daljinu, pritom na vrlo isplativ i efikasan način. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">