Čitaj mi!

Jeste li čuli za španskog krokodila

Preci današnjih krokodila, nekada davno, naseljavali su i predele današnje Španije, navodi se u novoj studiji.

Naučnici su opisali fosile dva krokodila dužine oko tri metra, za koje su utvrdili da su živeli u pojasu Mediterana, na obalama Španije ali i Italije. 

Analiza njihovih kostiju i zuba, kao i ostataka kože, sugeriše da pripadaju vrsti crocodilus checchiai, koja potiče sa teritorija današnje Libije i Kenije u Africi.

Ostaci krokodila koji su analizirani, iskopani su na lokaciji Venta del Moro u blizini Valensije u Španiji, između 1995. i 2006. godine, ali su tek sada opisani sa novim podacima u časopisu Journal of Paleontology.

Naučnici navode da ovakvi ostaci „nedvosmisleno podržavaju teoriju da su se krokodili širioli iz Afrike u Evropu tokom kasnog miocenskog perioda pre oko šest miliona godina".

„Verovatno je da se ova vrsta mogla da se raširi po mediteranskom basenu i nastani južna područja mediteranske Evrope", rekao je Anhel Hernandez, sa Univerziteta u Barseloni.

Otkriće ukazuje da su na području Mediterana, bile prisutne cele populacije, a ne samo pojedinačni primerci.

Slični fosili su poslednjih decenija pronađeni i u Toskani i Skontroneu.

Analiza fosila utvrdila je anatomsku sličnost sa američkim krokodilima, što sugeriše da je reč o mogućem pretku današnjih vrsta krokodila koji naseljavaju oblasti sa slanom vodom.

Takođe, naučnici smatraju da je krokodil stigao do Američkog kontinenta zahvaljujući tadašnjim izvanrednim plivačkim sposobnostima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">