Muzika i sport – zajedno

Zamislite na trenutak da ste vešt pijanista koji nakon osvajanja zlatne olimpijske medalje održi recital sa Betovenovim sonatama.

Francuska olimpijska šampionka i pijanistkinja Mišlen Ostermajer učinila je upravo to. Odmah nakon osvajanja zlata u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine, izvela je taj recital u čast svoje pobede. Bila je jedinstvena po tome što se profesionalno bavila i muzikom i sportom.

Stručnjaci u ovim oblastima mogu reći da se one previše razlikuju i da je zbog toga nemoguće savladati obe. Međutim, Mišlen Ostermajer je govorila da su „osobine koje prave istinskog umetnika gotovo iste one osobine koje prave istinskog sportistu“. Isticala je da joj je sport pomogao da se opusti, a sviranje klavira joj je dalo „osećaj pokreta i ritma“.

Muzika i sport nude sjajne veštine i koristi koje se međusobno dopunjuju i poboljšavaju nečiji životni stil.

Istraživanja pokazuju da muzičko vežbanje može poboljšati koordinaciju i motoričke sposobnosti, i obrnuto, da sportska aktivnost može poboljšati muzičke veštine. Iako je to još nedovoljno istražena oblast, pojedinačna iskustva onih koji se istovremeno bave muzikom i sportom govore da paralelno bavljenje tim disciplinama može povoljno uticati na rezultate u javnom nastupu i takmičenju.

Navešćemo ključne rezultate istraživanja za muzičare koji žele da poboljšaju svoje fizičke sposobnosti ili žele da bolje kontrolišu emocije:

• Fizički aktivni pojedinci mogu se bolje nositi sa stresom i tremom prilikom muzičkog nastupa.

• Vežbanje može da poboljša kvalitet dugotrajnih izvođenja.

• Joga i druge tehnike opuštanja mogu poboljšati i podržati držanje tela i smanjiti mišićno-skeletni zamor.

• Istezanje i fine motoričke vežbe mogu poboljšati opseg pokreta, protok krvi i mišićnu snagu, što pomaže u držanju i kontroli instrumenta.

• Vežbe za povećanje snage i izdržljivosti umanjuju zamor tokom sviranja.

Dete koje odrasta uz muzičko obrazovanje i sportske aktivnosti može da usvoji mnoge vredne veštine, kako kognitivne tako i fizičke, koje vode ka značajnijem razvoju, uspehu u učenju i  potencijalnoj budućoj karijeri. Stoga decu treba podsticati da ostanu aktivna i u muzici i u sportu sve dok imaju želje i motivacije.

Odrasloj osobi spoj muzike i sporta može pružiti mnogo puteva za poboljšanje sposobnosti u odabranom polju rada. Iako se čine kao dva veoma različita sveta zabave, muzika i sport su više povezani i pružaju savršenu ravnotežu za poboljšanje nečijeg života.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи