Читај ми!

Mačva je bila jedna od žitnica Rimskog carstva

Deo antičkog poljoprivrednog alata koji je pronađen u Podrinju izložen je u šabačkom Narodnom muzeju.

Prvo ralo od drveta nastalo je 6.000 godina pre nove ere. Najpre su ga vukli ljudi a zatim volovi i magarci. Zlato i vino Rimljanima je stizalo iz Francuske, čelik i ćilibar iz Germanije, a žito iz Donje Panonije, provincije kojoj su pripadale Mačva i Pocerina.

„Ono što je zanimljivo za poljoprivredni alat jeste činjenica da se on tokom vremena nije mnogo promenio, znači od trenutka kada je nastao do današnjeg dana zadržao je skoro isti izgled i funkciju. Među najznačajnijim predmetima ovde koje možemo videti su svakako delovi rala, gredelnica, crtalo i raonik. Crtalo, koje se smatra rimskim pronalaskom, jeste zapravo savremenija vrsta rala koja predstavlja preteču današnjeg pluga i vrlo se teško nalazi na antičkim lokalitetima u našoj zemlji, možda ih ima samo nekoliko, a dva takva primerka se nalaze u Narodnom muzeju u Šapcu“, napominje Gordana Ković, autorka izložbe „Antički poljoprivredni alat Podrinja“.

U Rimskom carstvu, vile rustike su bile poljska imanja. Osim kuća za stanovanje, imale su i objekte za čuvanje hrane i stoke i smeštaj robova.

Od I do IV veka u Mačvi ih je zbog blizine Sirmijuma, bilo mnogo.

„Jedna takva vila rustika je otkrivena na lokalitetu Avlija u selu Klenje u Mačvi. Ono što je zanimljivo, prilikom njenog istraživanja smo pronašli puno keramičkih posuda koje ukazuju na tipično rimski način ishrane. Suština je bila u sosu koji su pravili od jedne vrste ukiseljene ribe i on je bio osnov sve moguće hrane, uvek se dodavao i povrću i mesu“, objašnjava autorka izložbe.

Rimljani su usavršavali agrotehniku, poštovali smenu kultura na istim površinama, navodnjavali ih, analizirali zemljište.

Ciceron je govorio da od svih zanimanja koje obezbeđuju dobitak nijedno nije bolje od poljoprivrede.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво