Читај ми!

Knjiga „Odabrana poglavlja iz urologije“ zvanično predstavljena na Tribini Biblioteke SANU

Urologija je vrlo egzaktna naučna oblast, koja danas, zahvaljujući razvoju nauke i tehnologija, omogućava gotovo apsolutno brzu i tačnu dijagnostiku i dostupnu terapiju. Ipak, preduslov je znanje.

Tribina Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti već trideset godina prikazuje javnosti nove knjige članova SANU, nova izdanja SANU i njenih instituta, iz svih oblasti nauka i umetnosti. Sada su svim lekarima dostupne nove naučne činjenice o aktuelnim i najčešćim bolestima urogenitalnog sistema.

U Svečanoj sali SANU, javnosti je na Tribini zvanično predstavljena knjiga „Odabrana poglavlja iz urologije“.

U poslednjih trideset godina akademik Jovan Hadži-Đokić napisao je 15 knjiga iz ove oblasti, a sada je, u svojstvu glavnog autora, sa koautorima prof. dr Miodragom Ž. Aćimovićem i prof. dr Dragoslavom T. Bašićem, priredio odabrana poglavlja.
Na osam stotina stranica, kroz devet oblasti, u saradnji sa još pedeset kolega – autora poglavlja, prikazani su i objašnjeni mehanizmi nastanka najčešćih urogenitalnih patologija, aktuelnih i važnih problema koji se rešavaju znanjem, pre svega.

Iako se ne može reći da je tom knjigom obuhvaćena celokupna urologija (pa su zato i odabrana poglavlja), mora se istaći da se u njoj može pročitati i naučiti sve o savremenoj urologiji.

Knjigu nisu pisali samo urolozi već su u poglavljima svoj doprinos dale i kolege biohemičari, vaskularni hirurzi, patolozi, ginekolozi... U pitanju je zbirka saznanja i informacija za sve – studente medicine, lekare, specijalizante i specijaliste, ne samo iz urologije već i iz onkologije i radiologije.

S obzirom na to da brzorastuće tumorske ćelije u današnje vreme ne štede urogenitalne sisteme, pored opšte urologije, izdvaja se poglavlje onkologije – tumori bubrega i mokraćne bešike, transplantacije bubrega, sve operacije, uključujući laparoskopske i robotske operacije.

Po odabiru poglavlja jasna je i razlika između urologije nekad (pre oko četrdeset godina) i sad. Nekada se još istraživalo, učilo i diskutovalo o tuberkulozi bubrega, i uopšte, urogenitalnog sistema. U današnjim „Odabranim poglavljima“ o tome se više ne govori. Nažalost, danas su u fokusu tumori, pravovremeno otkrivanje i savremene smernice u terapiji urogenitalnih karcinoma. Posebna pažnja se posvećuje karcinomima prostate, zbog učestalosti, ali i zbog različitih modaliteta lečenja.

Do pre osam meseci najviše se govorilo o hroničnim nezaraznim bolestima koje nas u pandemijskim razmerama ugrožavaju. Novonastala situacija i pandemija zarazne bolesti izazvane koronavirusom ugrožava nas višestruko – neposredno, ali i posredno, ako se zanemari prevencija i ne reaguje na jasne simptome hroničnih nezaraznih bolesti. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво