Читај ми!

Za „dedu" ti-reksa platio tri miliona evra

Skelet pretka tiranosaurusa reksa, prodat je u Parizu za više od tri miliona evra anonimnom kolekcionaru.

Prodaja ostataka starih oko 150 miliona godina, odnosno kostura dugog deset, i visokog 3,5 metra, potvrđuje sve jače oduševljenje ovom vrstom fosila posebno kod kupaca koji imaju privatne kolekcije. 

Retki kostur alosaurusa, jedan od najstarijih dinosaurusa, koji se smatra „dedom" zastrašujućeg ti-reksa, na aukciji je prodat za nešto više od tri miliona evra.

Prodat je anonimnom kupcu, u periodu u kome vlada „prava pomama" za kupovinom skeleta nekadašnjih stanovnika Zemlje, prenosi lefigaro.fr.

Često ponudom velikih suma, kao što je to bilo i ovog puta, pojedinci onemoguće istraživačke centre i muzeje da kupe ovakve vredne ostatke.

Inače, rekord u ovoj kategoriji oboren je 6. oktobra u Njujorku, kada je 67 miliona godina star kostur ti-reksa prodat za 31,8 miliona dolara.

Reč je o jednom od najkompletnijih i najočuvanijih primeraka te vrste na svetu.

Prošle godine, skeletni ostaci nekoliko dinosaurusa ponuđeni su za prodaju u Parizu kada su četiri primerka iz doba Jure i Gornje Krede tražili kupce i procenjeni da vrede između 700.000 i 900.000 evra.

Godine 2018, jedan filipinski biznismen ponudio je, isto na aukciji u Parizu, kostur alosaurusa, koji je star oko 150 miliona godina, i ostatke i jednog diplodokusa po početnoj ceni od 2,8 miliona evra.

 

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије