Veliki uspeh naših đaka iz Centra za talente- šesnaest medalja na tri međunarodna takmičenja

Godinama unazad, polaznici Regionalnog centra za nadarenu talentovanu decu i omladinu osvajaju značajna odličja kako u Srbiji, tako na međunarodnim takmičenjima.

Prve korake u svetu nauke mnogi, sada svetski poznati mladi naučnici, napravili su upravo u nadaleko poznatom Centru za talente. Tu su naučili kako se izboriti sa mnoštvom podataka, kako koristiti literaturu, napisati naučni rad i, na kraju, kako ga prezentovati i odbraniti. Najnovija odličja stigla su iz Indonezije i Tunisa.

Na Evropskoj geografskoj Olimpijadi, Internacionalnom takmičenju istraživačkih radova mladih naučnika u Indoneziji i Internacionalnom festivalu nauke u Tunisu, dvanaest polaznika centra osvojilo je šesnaest medalja i dve specijalne nagrade.

Milica Milisavljević, Ljiljana Konjević, Nada Matejić, Ognjen Srzentić, Anisija Savić i Mara Raičković osvajači su medalja i specijalnih nagrada na takmičenjima u Indoneziji i Tunisu, dok su Mihajilo Đorđević, Ilija Vitošević, Vasilije Pantelić, Luka Đurović, Petar Mihajlović i Mitar Arsović medaljama okićeni na Evropskoj geografskoj Olimpijadi.

Ljiljana Konjević, učenica Matematičke gimnazije, ističe da su takmičenja bila zahtevna, pre svega zbog vremenskih ograničenja.

„Ove godine sam učestvovala na dva međunarodna takmičenja i sa oba donosim nagrade. Sa IFESTA u Tunisu donosim srebrnu medalju, a sa IRCISA iz Indoneziji donosim specijalnu VIP-a nagradu. Bilo je veoma teško jer je u roku jednog ili dva dana trebalo izloziti sve radove."

U konkurenciji petnaest evropskih zemalja, na Evropskoj geografskoj Olimpijadi, ekipa iz Srbije sastavljena od učenika Prve kragujevačke gimazije, Gimnazije „Bora Stanković" iz Niša, Četrnaeste beogradske gimazije i Gimnazije „Patrijah Pavle" osvojila je ekipno prvo mesto.
Mitar Arsović iz Prve ktagujevčke gimnazije osvojio je zlatnu medalju. Dodatna poteškoća na takmičenju činili su složeni testovi na engleskom jeziku.

„Na ovogodišnoj Međunarodnoj olimpijadi iz geografije, evropskoj, koja je po prvi put održana „onlajn", što je naravno predstavljalo novi izazov za organizatore, a i za same takmičare , želim da naglasim da je Srbija kao zemlja ostvarila nabolji ekipni plasman. Osvojili smo, kao ekipa, pet medalja, od kojih su dve bile zlatne, dve bronzane i jednu srebrnu."

„Naši polaznici postigli su fantastične razultate. Osvojili su šesnaest medalja i dve specijalne nagrade. U pitanju su istraživački radovi i Evropska geografska Olimpijada, zahtevna takmičenja, izuzetno zahtevna, ali su pokazali maksimalnu privrženost, požrtvovanost i, naravno, znanje." ističe Nikola Srzentić, rukovodilac Centra za talente Beograd.

On dodaje da su nas naši mladi talenti navikli na velike i značajne uspehe na međunarodnim smotrama, a da su u vremenu pandemije savladali dodatni izazov - „onlajn" takmičenja.

Već u novembru mlade talente očekuje Svetsko prvenstvo istraživačkih radova u društvenim naukama. To će biti prilika za nova iskustva, poznanstva i, naravno, nove medalje.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије