U Meksiku pronađene kosti 200 mamuta, stare oko 15 hiljada godina

Tokom radova na izgradnji novog aerodroma Santa Lusija na 50 kilometara od Siudad Meksika, nađeni su ostaci 200 mamuta starih više od 15 hiljada godina.

Meksički paleontolozi veruju da je mesto gde su nađeni ostaci bilo veliko groblje mamuta iz tog doba. Nadaju se i da ih je najviše bilo koncentrisano upravo tu, na obalama drevnog korita jezera Jaltokan.

Te životinje su bile kako privučene ambijentom tako i uhvaćene u klopku, u močvarnom zemljištu. To bi moglo pomoći da se reši zagonetka njihovog iznenadnog nestanka.

"Ovo mesto je bilo poput raja, ali se tu i zemljište spuštalo, bilo je puno blata i pripadalo je jezeru Jaltokan. Mamuti bi odlazili predaleko, a onda nisu mogli da se izvuku iz mulja. Tu bi ih čekala spora smrt. Bili su plen mesoždera i ljudi", istakao je vodeći arheolog Ruben Mancanila.

Slično groblje mamuta već je nađeno u blizini grada Tultepeka, nedaleko od Siudad Meksika. Tamo je otkriveno 14 njihovih skeleta. Kako kaže meksički arheolog pre oko 24 hiljada godina krda mamuta su došla do mesta blizu današnje prestonice Meksika, a veliko prostranstvo puno trave i jezera ih je privuklo da tu i ostanu. 

"Ovo otkriće je od velike važnosti za meksičke istraživače koji učestvuju u ovim iskopavanjima. Do sada nismo znali kako su mamuti izumrli, jer su u drugim delovima sveta doživeli evoluciju, postaliazijski ili afrički mamuti. Ovde ipak nemamo njegovog direktnog potomka", rekao je Hesus Kantoral, vođa arheološke misije.

Kada iskopavanja budu završena ovaj lokalitet bi mogao predstavljati konkurenciju sličnim mestima u Sjedinjenim Državama i u Sibiru sa najviše nađenih ostataka mamuta.

"Postoji slično mesto Rančo la Brea kod Los Anđelesa, zatim na Aljasci, gde su nađeni ostaci mamuma. Mnogo ih je i u Latinskoj Americi a ovo mesto bi moglo postati jedno od
najvažnijih na kontinentu", istakao je Ruben Mancanila.

Kada bude završen aerodrom kod meksičke prestonice u glavnoj zgradi je predviđena izložba ostataka mamuma u minijaturnom muzeju, najavili su meksički arheolozi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. sep 2020, 10:32) - DAN [neregistrovani]

Ne samo mamuti

Kako su sa američkog kontinenta nestali i konji koji su evoluciju doživeli baš na tom kontinentu, izgleda baš na budućem Divljem zapadu. Pored toga, imamo niz drugih velikih sisara koji su nestali ali imaju neke potomke van američkog kontinenta !

div id="adoceanrsvdcfhklggd">