„Tesla eko-forum“, unapređenje sveta bez narušavanja prirode

Na Goču je održan treći „Tesla eko-forum“, u organizaciji „Mladih za Srbiju“. Ideja naučnog skupa je da se inovacijama sačuva osnovna vizija srpskog naučnika, koji je želeo da unapredi svet, ali ne narušavajući prirodu.

Vođeni pronalaskom koji je svet osvetlio genijalnošću, „Mladi za Srbiju“ žele da kroz „Tesla eko-forum“ nastave istraživačku nit, koju je srpski naučnik među prvima u svetu formulisao kao održivi razvoj.

„Ali ne nauštrb budućih generacija. Dakle, razvoj civilizacije i razvoj društva sa akcentom da druge generacije i naša deca sutra treba da žive i da treba da imaju čistu i zdravu sredinu“, istakao je Petar Slavković iz udruženja „Mladi za Srbiju“.

Predvodnik jednog istraživačkog naučnog tima je i profesor sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, koji na najbolji način unapređuje energiju.

„I da razvijamo čipove i senzore za detekciju različitih biomarkera i bolesti usta. I da pomognemo autističnoj deci, na primer, da imaju kvalitetnije oralno zdravlje, a samim tim generalno zdravlje“, objašnjava profesor doktor Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Uslov za dobro zdravlje je i zdrava životna sredina, koja se vertikalnim baštama može obezbediti i u gradovima.

Šta su prepreke za inovacije 

Prema rečima Nikoline Ćurić iz novosadskog Ekološkog udruženja „Zeleni sad“, bašte će da ozelene sredinu, prečistiti vazduh, a doprinose i estetski.  

Za inovacije je ipak potrebno obezbediti finansiranje, a „Tesla forum“ otkriva i taj put.

„Imamo toliko mogućnosti da ostvarimo svoje ideje i da učinimo nešto veliko, a zapravo samo treba da saznamo kako. Tako da mislim da ono što nam svima najbolje daje, daje uvid u to koliko možemo da uradimo ukoliko se potrudimo“, naglasila je Jovana Jevremović, studentkinja Univerziteta u Beogradu.

Užičani pokušavaju da sačuvaju Teslino nasleđe, ali je značaj hidrocentrale svetskih razmera.

„Da se na nivou Srbije shvati da ono što postoji u Užicu, ne postoji više nigde u svetu. I na taj način ga treba predstaviti ne samo domaćoj javnosti, već i mnogim turistima koji nam dolaze“, istakala je Jelena Božović iz Udruženja građana „Tesla na Đetinji“ iz Užica. 

Tesla nije zamislio da hidrocentrala naruši prirodu već da se iskoristi njen potencijal, sačuva sklad i unapređuje i razvija čovečanstvo na zdravim osnovama i zelenim energijama.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">