Hvatanje ugljenika kao način borbe sa klimatskim promenama

Norveška će finansirati dve trećine velikog projekta prikupljanja i skladištenja ugljen dioksida, što će biti pokušaj da se smanji emisija gasova sa efektima staklene bašte.

Projekat nazvan Longšip po brodovima koje su koristili Vikinzi svetu će pomoći da dostige ciljeve Pariskog sporazuma o klimi, rekla je norveška premijerka Erna Solberg. Kako je dodala, dostizanje tih ciljeva bilo bi mnogo skuplje bez hvatanja i skladištenja ugljenika.

"Sada razvijamo skladišne kapacitete", kaže Solberg, "To je važan korak jer će postojati mogućnost za bezbedno skladištenje za mnoge druge zemlje koje bi takođe želele da skupljaju svoj CO2".

Hvatanje ugljenika odavno se ističe kao način za smanjenje emisije CO2. Prema najnovijem predlogu, Norveška bi mogla da finansira projekat skladištenja ugljenika u fabrici cementa na jugu zemlje kojom upravlja nemački Hajdelberg Cement.

Norveška će izdvojiti 16,8 milijardi kruna (1,54 milijarde evra) od ukupno procenjene cene za sve projekte od 25,1 milijarde.

Iz Hajdelberg Cementa su rekli za Rojters da je norveška podrška izgradnji postrojenja za skladištenje ugljenika u fabrici cementa, čija je procenjena cena 3,3 milijarde kruna, od ključnog značaja, posebno zbog toga što evropske cene ugljenika nisu dovoljno visoke da privuku investicije.

Cena ugljenika u okviru evropske šeme za trgovinu je oko 27 evra po toni.

 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво