Alarmantno topljenje leda na planeti usled klimatskih promena

Nivo okeana i mora sveta mogao bi da poraste oko 40 centimetara do kraja veka zbog topljenja ledenih pokrivača izazvanog klimatskim zagrevanjem, upozorava najnovija studija.

Naučnici iz gotovo 40 specijalizovanih medjunarodnih instituta izradili su modele prema dva scenarija emisije gasova s efektom staklene bašte, koje je pripremio Međudržavni panel o klimatskim promenama (IPCC), i objavili seriju članaka u časopisu "Krajosfir" (Cryosphere).

Po prvom scenariju, ako se nastavi povećanje emisije gasova s efektom staklene bašte, topljenje leda na Antakrtiku će podići nivo mora do 30 centimetara, a topljenje leda s Grenlanda dodatnih devet centimetara.

Po drugom scenariju jakog smanjenja emisije štetnog gasa, topljenje ledenog pokrivača na Grenlandu bi ipak moglo da doda tri centimetara nivou mora. 

Modeli za Antarktik, koji je pod većim brojem spoljnih faktora, daju različite rezultate za drugi scenario, čak i povećanje ledenog pokrivača što bi moglo da se smanji nivo mora za gotovo osam centimetara.

Početkom septembra studija objavljena u časopisu Nature climate change već je zaključila da može doći do povećanja nivoa mora od 40 centimetara do 2100. godine, što je katastrofalni scenario jer bi bio ugrožen opstanak stotina miliona stanovnika priobalnih zona u svetu.

U septembru 2019, u specijalnom izveštaju stručnjaka IPCC procenjeno je da će više od milijardu ljudi do sredine 21. veka živeti u niskim priobalnim zonama, posebno osetljivim na te promene.

Povodom velikih varijacija različitih scenarija, Anders Leverman, istraživač Instituta Postdam za istraživanje uticaja klime (PIK), i jedan od autora studije, ocenio je da "neizvesnost ne treba da bude razlog za čekanje, naprotiv ona zahteva hitno delovanje."

"Znamo da će se nešto desiti, samo ne znamo u kojoj meri će biti opasno", rekao je on.

U februaru studija koja je napravila sintezu modela 27 međunarodnih instituta, u koordinaciji sa Institutom Postdam je procenila da bi samo od topljenja leda na Antarktiku moglo da dođe do podizanja nivoa okeana od 58 centimetara do kraja ovog veka ako sadašnja stopa globalne emisije štetnih gasova ostane nepromenjena.

Ako bi se otopile ledene površine i Južnog pola i Grenlanda, nivo svetskih mora i okeana bi se podigao za čitavih 65 metara.