Čitaj mi!

Život otkriven na Veneri?

Potraga za životom van Zemlje najvećim delom je fokusirana na našeg crvenog komšiju, zbog čega su preduzeti veliki napori da se na površini Marsa otkrije prisustvo vode i znaci života. Sada su, međutim, naučnici pronašli iznenađujući znak života na neočekivanom mestu.

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Univerziteta u Kardifu primetili su prisustvo života u oblacima naše komšinice – Venere.

Iako nisu pronašli direktan dokaz živih organizama, posmatranjem su potvrdili prisustvo hemijskoj jedinjenja povezanog sa prisustvom živih organizama.

U oblacima Venere, jedinoj sredini te planete koja bi mogla da podrži život, utvrđeno je prisustvo fosfina, a otkriće i analize su objavljeni u časopisu Nature Astronomy.

Astronomi, predvođeni Džejn Grives sa Univerziteta u Kardifu, otkrili su u atmosferi Venere spektralni otisak fosfina, a naučnici sa MIT-a su pokazali da ukoliko je taj otrovni gas otkriven na stenovitoj planeti, to može da znači samo jednu stvar – prisustvo živih organizama.

Istraživači su otkriće napravili koristeći teleskop „Džejms Klerk Maksvel“ na Havajima i opservatoriju ALMA u Čileu.

Fosfin = život?

Stručnjaci sa MIT su sproveli niz analiza da bi utvrdili da li je još nešto osim živih organizama moglo da proizvede fosfin u atmosferi Venere, ali na osnovu velikog broja scenarija koje su sproveli, tim je zaključio da ne postoji drugo objašnjenje.

„Veoma je teško dokazati suprotno. Sada će astronomi razmišljati o načinima po kojima bi objasnili fosfin bez života. Svaki pokušaj je dobrodošao jer mi ne znamo za moguće nebiološke procese na Veneri koji bi proizveli fosfin“, objašnjava Klara Souza-Silva sa MIT.

To znači da je za ovakvo otkriće odgovoran ili život ili neki drugi fizičko-hemijski proces koji se ne očekuje da može da se odigra na stenovitim planetama, dodaje koautor istraživanja Januš Petkovski.

Nebiološki proces dobijanja fosfina jedino je do sada primećen u turbulentnoj atmosferi Jupitera, ali naučnici ističu da je za takav način dobijanja fosfina potrebna ogromna energija, koju mogu da proizvedu džinovske oluje gasnih džinova poput Jupitera.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 15. sep 2020, 16:57) - Dvostruki očevidac NLO! [neregistrovani]

Kako su naivni vaši komentari!

NLO su milijardama godina daleko ispred nas!-Nikad ih nećemo ugostiti, a ni oni nas!

(utorak, 15. sep 2020, 12:34) - anonymous [neregistrovani]

@E sad...

Обожавам вашу логику: "Не знам, дакле, не постоји"

(utorak, 15. sep 2020, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

Naucna aktivnost

Ma blizi se kraj godine, treba ko fol nesto raditi i obezbediti subvencije i budžet za sledecu godinu.

(utorak, 15. sep 2020, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Тако је

Планете не постоје, земља је равна и нико никад није нити ће ићи изван земље!

(utorak, 15. sep 2020, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Venerotres

Tresla se gora rodio se miš.

(utorak, 15. sep 2020, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

ma ne verujm im nista , oni znaju sta ima tamo na toj planeti,to serviraju svetu da bi opravdali toliki novac sto se ulaze u njih i njihove projekte a inace mi nikad necemo znati sta zaista ima tamo gore, mogu da nam sipaju ugalj u naftaru i dsa pricaju sta hoce,onda price o nekakvim crnim rupama, niti ih ko vidi niti ko ima ikakav dokaz ali kao pre neki dan objavljuju dve crne rupe prozdiru jedna drugu , ma daj bre mani me...

(ponedeljak, 14. sep 2020, 23:53) - anonymous [neregistrovani]

Oh, nee

Samo da ovo ne čuje Elon Musk, pobrkaće mu one planove sa Marsom.

(ponedeljak, 14. sep 2020, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Jeste divno tamo.