Astronom iz Prokuplja od svoje terase napravio opservatoriju

Zahvaljujući izumu mladog naučnika iz Prokuplja jedna terasa u centru grada je postala mesto okupljanja zaljubljenika u astonomiju koji slobodno vreme koriste istražujući nebeske pojave.

Aleksandar Simonović je ostvario svoj dečački san i postao astronom. No, realnost je nešto drugačija, pa sada, sa svoje terase posmatra zvezde kao magistar astronomije bez zaposlenja. Višak slobodnog vremena ovaj zaljubljenik u vasionu iskoristio je da sam konstruiše i napravi teleskop.

„Više sam se fokusirao na to da optički dizajn bude kako treba, da se sve ose poklope, jer čim nešto nije 'uoštreno' dolazi do tih nekih grešaka u optičkom smislu ili do aberacija“, objašnjava Aleksandar.

Glavni motiv da se upusti u jedan ovakav poduhvat je, osim želje da se bavi istraživanjem, i taj što nije imao adekvatan instrument za iole ozbiljnija nebeska osmatranja.

„Pojedini delovi su kupljeni u Nemačkoj, nešto je kupljeno u Mađarskoj, nešto smo se tu dovijali i u lokalu, tako da eto, na kraju smo uspeli da sve to sastavimo i pustimo u rad“, dodaje astronom.

Aleksandar je i jedan je od osnivača Astronomskog društva „Magelanov oblak“ iz Prokuplja. Njegova terasa u centru grada, sa koje posmatraju nebo, mesto je okupljanja članova, koji se bave popularizacijom nauke.

„Cilj našeg društva je da privučemo pažnju mlađih generacija, kao i svih onih ljubitelja neba koji su želeli, ali nisu imali prilike da se time bave. Stoga želimo da budemo dostupni svakome ko smatra da bi mogao da pronađe sebe kroz ovu divnu nauku“, objašnjava Sandra Cerovina, potpredsednica Astronomskog društva „Magelanov oblak“.

Teleskop će biti dostupan i mlađim generacijama, jer Aleksandar, sa društvom „Magelanov oblak“, želi da osnuje školsku opservatoriju na planini Vidojevici, za šta mu je potrebna pomoć države.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије