Volter Bogdanić, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade

Volt Bogdanić, jedan od najboljih istraživačkih novinara u SAD i celom anglosaksonskom svetu, svojevremeno je izjavio da mu je „srpsko poreklo važnije od svih nagrada u životu“.

Bogdanić je profesor na katedri za novinarstvo na Univerzitetu Kolumbija i jedan od urednika istraživačke rubrike u „Njjujork Tajmsu".

Prvu Pulicerovu nagradu osvaja 1988. godine za seriju članaka u „Vol strit žurnalu" za istraživanje o ilegalnim medicinskim laboratorijama u SAD. Drugog Pulicera dobija kao novinar „Njujork Tajmsa" 2005. godine za istraživanje nesrećnih slučajeva u američkoj železnici, a trećeg osvaja tri godine kasnije, za tekst o otrovnim kineskim lekovima na američkom tržištu. Ipak, priču o manipulaciji duvanskih industrija koje stvaraju zavisnost kod pušača, smatra najznačajnijom u svojoj karijeri. Kasnije su ga dve duvanske kompanije tužile, tražeći da plati deset milijardi dolara odštete za klevetu. Ovo je najskuplja tužba podignuta protiv novinara u istoriji. Međutim, sud je odbacio optužbu jer je sve što je Volt Bogdanić napisao bilo istina. 

Rođen je u Čikagu 1950. godine. Otac mu je bio emigrant i radnik u čeličani, a deda imućni predratni trgovac i vlasnik hotela „Palas" u Beogradu. Smatra da su Srbi mala etnička grupa u SAD, ali sa veoma visokim kulturnim dostignućima. Svojevremeno je izjavio da sav svoj uspeh u životu „duguje srpskom vaspitanju" koje se trudi da prenese i svojim sinovima - jedan je poznati violinista, a drugi se bavi književnošću.

Prvi Srbin koji je dobio Pulicerovu nagradu bio je Mihajlo Pupin za svoju autobiografiju „Od pašnjaka do učenjaka". Pisac Dušan Čarls Simić, jedan od najvećih modernih američkih pesnika, drugi je Srbin koji osvaja ovo prestižno priznanje. Volter Bogdanić je jedan od dvojice ljudi u istoriji kome je ova nagrada dodeljena čak tri puta.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се