Da, asteroid će 2. novembra možda pogoditi Zemlju, ali nam neće biti ništa

Ova godina svakako nije bila baš dobra. U stvari, većina ljudi bi je radije zaboravilo. Pandemija, nemiri, protesti, požari... Sada i asteroid ide prema nama, ali, srećom, nema mesta panici.

Samo nam je asteroid falio. Neki bi možda rekli i da je svemirski kamen neki znak sa neba, imajući u vidu da će do nas stići dan uoči održavanja predsedničkih izbora u SAD.

Objekat 2018VP1 približiće se Zemlji 2. novembra, navodi Nasa, koja ga prati već dve godine.

Iako se često u medijima mogu pronaći bombastične informacije o tome da asteroidi proleću pored Zemlje neverovatno blizu, najčešće se radi o takozvanim „klikbejt“ naslovima, koji ne mogu biti dalje od istine.

U ovom slučaju, međutim, tačno je da će asteroid proći veoma blizu, tačnije na 4.994 kilometra razdaljine. Postoji i veoma mala šansa od 0,41 odsto da će pogoditi našu planetu.

Ipak, nema mesta panici kao što brojni naslovi u medijima govore, jer obično izostave da kažu drugi deo priče. Ili ga stave negde na kraju teksta.

Asteroid koji nam se približava je veoma mali – oko dva metra u prečniku, tako da čak i ako uđe u Zemljinu atmosferu, ne postoje nikakve šanse da dospe do tla.

Primera radi, asteroid koji je istrebio dinosauruse bio je najmanje deset kilometara u prečniku i to nakon probijanja atmosfere u kojoj je izgubio nešto mase.

Iz Nase ističu da prema svim posmatranjima do sada, ne postoji razlog za brigu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи