Kabl skoro uništio jedan od najvećih teleskopa na svetu

Čuveni radio-teleskop u Aresibu na Portoriku, koji se našao čak i u Džejms Bond filmu „Zlatno oko“, izbačen je iz stroja nakon što je jedan od potpornih kablova pukao i „pocepao“ tanjir teleskopa.

Osam centimetara debeo kabl koji drži metalnu platformu pukao je i napravio 30 metara dugačku pukotinu u tanjiru teleskopa, koji je jedan od najvećih na svetu sa prečnikom 300 metara.

„Osoblje radi sa inženjerima i drugim stručnjacima na proceni štete, popravci i obezbeđivanju druge opreme“, rekla je Zenaida Gonzales Kotala, šefica kancelarije za istraživanja Univerziteta centralne Floride, pod čijom se nadležnošću nalazi teleskop.

Teleskop u Aresibu je jedno od najznačajnijih oruđa za proučavanje svemira na svetu i pomoću njega su napravljena velika naučna otkrića od kada je pušten u funkciju 1963. godine.

Sa tanjirom prečnika 300 metara do 2016. godine i završetka „Tianjana“ (Nebeskog oka) u Kini bio je najveći teleskop na svetu. Poslužio je i kao filmski set za jedan od filmova u serijalu o Džejmsu Bondu – Zlatno oko.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 13. avg 2020, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

dokle

Opet Rusi?