Kabl skoro uništio jedan od najvećih teleskopa na svetu

Čuveni radio-teleskop u Aresibu na Portoriku, koji se našao čak i u Džejms Bond filmu „Zlatno oko“, izbačen je iz stroja nakon što je jedan od potpornih kablova pukao i „pocepao“ tanjir teleskopa.

Osam centimetara debeo kabl koji drži metalnu platformu pukao je i napravio 30 metara dugačku pukotinu u tanjiru teleskopa, koji je jedan od najvećih na svetu sa prečnikom 300 metara.

„Osoblje radi sa inženjerima i drugim stručnjacima na proceni štete, popravci i obezbeđivanju druge opreme“, rekla je Zenaida Gonzales Kotala, šefica kancelarije za istraživanja Univerziteta centralne Floride, pod čijom se nadležnošću nalazi teleskop.

Teleskop u Aresibu je jedno od najznačajnijih oruđa za proučavanje svemira na svetu i pomoću njega su napravljena velika naučna otkrića od kada je pušten u funkciju 1963. godine.

Sa tanjirom prečnika 300 metara do 2016. godine i završetka „Tianjana“ (Nebeskog oka) u Kini bio je najveći teleskop na svetu. Poslužio je i kao filmski set za jedan od filmova u serijalu o Džejmsu Bondu – Zlatno oko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво