Otkrivena nova vrsta dinosaurusa srodnog Ti-reksu

U Engleskoj je otkrivena nova vrsta dinosaurusa povezana sa tiranosaurusom. Paleontolozi sa Univerziteta u Sautemptonu mesecima su proučavali četiri kosti koje su pronašli tokom prošle godine u selu Šenklin, na ostrvu Vajt, pored južne obale Engleske.

Konačno je utvrđeno da su kosti sa vrata, leđa i repa novog dinosaurusa "nepoznate nauci", navodi se u saopštenju Univerziteta. Dinosaurus je bio dugačak oko četiri metra, a pripada grupi dvonožnih mesoždera, kao tiranosaurus reks.

Živeo je u periodu krede, pre oko 115 miliona godina, navodi se u saopštenju.

„Iznenadilo nas je koliko su delovi nađenog kostura osetljivi i imaju vreće pune vazduha, neobičan način disanja, kostur je lak“, istakao je Kris Berker, doktor koji je vodio studiju na Univerzitetu.

"Šetao sam plažom, šutirao kamenje i naišao na ono što liči na kost dinosaurusa. Zaista sam bio šokiran kada sam otkrio da bi to mogla biti nova vrsta", rekao je Pol Farel.

Druge dve kosti pronašli su lovci na fosile.

Ostrvo Vajt jedna je od najboljih lokacija za ostatke i fosile dinosaurusa u Evropi, a dom je Muzeja dinosaurusa, u koji su svi doneli fosilne ostatke pronađenog Vectaerovenator-a. 

"Ovo izvanredno otkriće povezanih fosila tri različita pojedinca i grupe mnogo će značiti kolekciji koju imamo u muzeju i bićemo u prilici da eksponate izložimo za posetioce", rekao je Martin Munt, kustos muzeja. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво