Otkrivena nova vrsta dinosaurusa srodnog Ti-reksu

U Engleskoj je otkrivena nova vrsta dinosaurusa povezana sa tiranosaurusom. Paleontolozi sa Univerziteta u Sautemptonu mesecima su proučavali četiri kosti koje su pronašli tokom prošle godine u selu Šenklin, na ostrvu Vajt, pored južne obale Engleske.

Konačno je utvrđeno da su kosti sa vrata, leđa i repa novog dinosaurusa "nepoznate nauci", navodi se u saopštenju Univerziteta. Dinosaurus je bio dugačak oko četiri metra, a pripada grupi dvonožnih mesoždera, kao tiranosaurus reks.

Živeo je u periodu krede, pre oko 115 miliona godina, navodi se u saopštenju.

„Iznenadilo nas je koliko su delovi nađenog kostura osetljivi i imaju vreće pune vazduha, neobičan način disanja, kostur je lak“, istakao je Kris Berker, doktor koji je vodio studiju na Univerzitetu.

"Šetao sam plažom, šutirao kamenje i naišao na ono što liči na kost dinosaurusa. Zaista sam bio šokiran kada sam otkrio da bi to mogla biti nova vrsta", rekao je Pol Farel.

Druge dve kosti pronašli su lovci na fosile.

Ostrvo Vajt jedna je od najboljih lokacija za ostatke i fosile dinosaurusa u Evropi, a dom je Muzeja dinosaurusa, u koji su svi doneli fosilne ostatke pronađenog Vectaerovenator-a. 

"Ovo izvanredno otkriće povezanih fosila tri različita pojedinca i grupe mnogo će značiti kolekciji koju imamo u muzeju i bićemo u prilici da eksponate izložimo za posetioce", rekao je Martin Munt, kustos muzeja. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 13. avg 2020, 06:31) - anonymous [neregistrovani]

Nova vrsta

A tek da su pronašli pet koski, mogu samo pretpostaviti.

(sreda, 12. avg 2020, 21:00) - oki [neregistrovani]

ino

ovo je pomalo smesno, koliko mi zaista mozemo da znamo kakve su sve vrste dinosaurusa postojale pre vise stotina godina i ova istrazivanja su potpuno neartikulisana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">