Odlaže se uvođenje 5G mreže u Srbiji

Globalna kriza izavana pandemijom virusa korona učinila je ono što je do pre samo pola godine izgledalo nemoguće – zaustavila je proces uvođenja mobilne mreže pete genarcije – 5G, širom sveta. Takav scenario nije zaobišao ni Srbiju. Dok jedan deo građana pozdravlja odlaganje uvođenja nove tehnologije, mobilni operatori u našoj zemlji sabiraju gubitke.

Nakon što smo među prvim zemljama u regionu pustili u rad 5G baznu stanicu u septembru 2019, bilo je gotovo izesno da će do septembra ove godine Srbija imati i 5G mrežu spremnu za komercijalnu upotrebu za određeni broj korisnika. Ipak, aukcija za dodelu frekfencijskog sprektra 5G mreže operatorima, planirana za kraj jula, zbog pandemije virusa korona, verovatno će biti održana u prvoj polovini 2021. godine, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pomoćnica ministra Irini Reljin za Tanjug je rekla da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu, zahtevajući da se obavi prodaja spektra za nove servise. "Da bi održali kvalitet mobilnih usluga, operatorima je potrebno još spektra, pa je logično da se uvodi nova tehnologija", objasnila je ona. Reljin je navela da je Japan uveliko prevazišao 5G mrežu koja je kod njih u širokoj upotrebi i napravio strategiju za uvođenje 6G. "Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji", dodaje Reljin.

Pošto je Srbija u ovom trenutku daleko i od 5G mreže, teško da se možemo ugledati na Japan, ali puno možemo naučiti iz komšiluka - od Slovenije. Telekom Slovenije uspostavio je prvu nacionalnu komercijalnu mobilnu mrežu pete generacije na postojećim baznim stanicama i u postojećem frekvencijskom spektru od 2 600 megaherca, koju koristi i za mrežu četvrte mobilne generacije. Pokrivenost koju mreža pruža na početku će biti oko 25 odsto, a očekuje se da će premašiti 33 odsto do kraja godine, prenosi slovenačko "Delo".

Ukupna ulaganja u IT industriju su ove godine osetno manja i iznose oko 3.5 triliona dolara, procenjuje "Gartner", globalna istraživačka i savetodavna kompanija koja pruža informacije o IT sektoru. I pored toga, 21,3 odsto ukupnog ulaganja završiće u razvijanju 5G mreže. To je znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je u 5G infrastrukturu uloženo 10,4 odsto ukupnih ulaganja u tom segmentu. Očekuje se da će Kina najviše investirati, prvenstveno zbog ogromnih investicija "Huaveja" u komunikacionu tehnologiju.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво