Nasa šalje novi rover na Mars u krater Jezero, nazvan po opštini u Republici Srpskoj

„Persevirens“, novi rover Američke agencije za istraživanje svemira, biće lansiran sutra, a krajnje odredište biće mu Mars i krater Jezero, nazvan po maloj opštini u Republici Srpskoj.

Roveru će trebati oko sedam meseci da stigne na Crvenu planetu, a planira se da 18. februara naredne godine sleti u krater Jezero i počne sa potragom za znakovima života i ispitivanjem geologije zemljišta.

Nasa je izabrala krater Jezero za sletanje „Persevirensa“ (Istrajnost), jer se iz pređašnjih istraživanja smata da je to područje nekada bilo pod vodom i na njegovom mestu se nalazi drevna rečna delta.

Krater Jezero govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni tok se izlio u krater i napravio jezero.

Naučnici su utvrdili da je voda u krater sa sobom donela glinu i minerale iz okolnog područja. Posledično, život na mikrobskom nivou mogao je da se razvije u Jezeru, a pronalazak tih tragova biće glavni zadatak rovera.

Krater je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić, kaže da već nekoliko meseci traju pripreme za dan lansiranja, ali je nažalost velika manifestacija otkazana zbog pandemije koronavirusa, prenose banjalučke Nezavisne.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson obavestio je načelnicu i uručio joj zvaničan dopis Nase da je upravo krater Jezero na Marsu odabran za mesto spuštanja rovera.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара