Stogodišnjica rođenja slikara Radenka Miševića

Umetnička karijera Radenka Miševića, klasika posleratnog jugoslovenskog slikarstva, bila je duga 55 godina. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1946. godine, u klasi profesora Mila Milunovića, a specijalizovao se kod Ivana Tabakovića, Marka Čelebonovića i Nedeljka Gvozdenovića.

Bio je saradnik Državne majstorske radionice Mila Milunovića. U Sarajevu je radio Muzej Gavrila Principa i bio urednik nedeljnika „7 dana". Kratko vreme proveo je i u ateljeu Andre Lota u Parizu. Jedan je od osnivača grupe „Samostalni", bio je član grupa „Sarajevo 55" i „Grupa 57". Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i u dva mandata bio je njegov predsednik.

Najveći deo svog života Radenko Mišević (14.07.1920 - 15.02.1995) proveo je u Beogradu. Bio je profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu od 1964. do 1985. godine i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu od 1972. do 1985. godine. U dva mandata bio je dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Osnivač je Škole za dizajn u Beogradu, u kojoj je bio i profesor. Takođe je predavao i u Centru za likovnu kulturu u Beogradu. Galeriju FLU osnovao je 1979. godine.

U njegovom slikarstvu nije bilo stilskih oscilacija. Radenko Mišević prepoznatljiv je kao slikar urbanih pejzaža, motiva, ambijenata, portreta i mrtvih priroda. Za njegova dela karakteristični su koncizan crtež, skroman kolorit, pastuozni nanosi, koji daju poseban estetski sloj delu i realističko predstavljanje motiva. Radenko Mišević, ostavio je ogroman trag i dao veliki doprinos razvoju likovne umetnosti u tadašnjoj Jugoslaviji, navodi se u emisiji „Sve boje života". Iako je pre svega bio posvećen slikarstvu, oprobao se i u drugim likovnim tehnikama: crtežu, grafici, mozaiku, intarziji. Ovaj rafinirani slikar za sobom je ostavio značajna dela iz različitih umetničkih faza realizma i lirske apstrakcije.

Dela Radenka Miševića zastupljena su u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, i u mnogim drugim značajnim muzejima u Srbiji i zemljama bivše SFRJ, kao i u značajnim muzejima i galerijama u inostranstvu. Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja za svoj rad, u zemlji i inostranstvu.

Pored slikarstva bavio se novinarstvom, pozorišnom i filmskom scenografijom. Režirao je kratkometražni film „Ova kuća bogata", za koji je dobio međunarodno priznanje. Tokom života priredio je oko 40 samostalnih i više od 150 zajedničkih izložbi, od čega 11 u inostranstvu. Autor je knjiga za predmet Teorija forme koji je predavao na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu i knjige „Dani i godine". Bavio se i dizajnom i ilustracijom knjiga.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Po Radenku Miševiću nazvan je kulturni centar u njegovoj rodnoj Rogatici, a grad Beograd nazvao je jednu ulicu njegovim imenom.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво