Vrane – inteligentne ptice

Napadi vrana na ljude učestali su u letnje doba godine. Iako se ove ptice mogu videti tokom sva četiri godišnja doba u gradskim parkovima, u dvorištima stambenih zgrada, kao i na šetalištima pored reka, njihovo prisustvo ne izaziva veću pažnju sve do proleća, kada zbog njihovog agresivnog ponašanja građani počinju da strepe da će biti meta neopravdanog nasrtaja.

Zbog brojnih mitova i legendi u kojima su vrane prikazane kao ptice zloslutnice - mnogi smatraju da je negativno predstavljanje ovih ptica u filmovima potpuno opravdano. Međutim, ornitolozi poručuju da to i nije baš tako. Naime, njihovo pomalo nasilničko ponašanje tokom maja i u prvoj polovini juna predstavlja prirodni zaštitnički instikt koji se javlja radi potrebe da zaštite svoje ptiće.

Važe za jedne od najinteligentnijih ptica zbog čega ih neurobiolozi neretko nazivaju "pernatim primatima". 

Pretežno napadaju kada su njihova gnezda u žbunju i niskim krošnjama drveća. Štitiće teritoriju sve dok njihovi nevešti mladunci ne budu spremni da polete. Svoja loša iskustva prenose na potomke, te je retko videti pripitomljenu vranu. 

Studija sprovedena na Univerzitetu u Tibingenu pokazala je da mogu da zapamte prostor i prepoznaju ljude. Naučnici su različitim testovima pokazali da vrane imaju svest o sebi i drugima, a prilikom rešavanja zadataka donosile su strateške odluke koje su do tada bile pripisivane samo nekim sisarima.  

Nedavno je otkriveno i da su svesne da drugi mogu imati mentalno stanje različito od njihovog, pa su nepoverljive prema ostalim pticama, a često se i distanciraju od sebičnih pojedinaca.

Izlaze na kraj sa preprekama, a jedna od najpoznatijih situacija jeste razbijanje oraha. U stanju su da ostave orah ispod točka automobila na semaforu, a nakon toga uredno sačekaju crveno svetlo kako bi bezbedno pokupile jestive delove. Ukoliko u blizini nema automobila, vrane će razbiti orah bacivši ga sa ogromne visine. A u slučaju da pronađu suvi hleb, bez problema će ga omekšati u obližnjoj bari.

Zahvaljujući visokom nivou inteligencije uspešno prave i čuvaju alat za pronalaženje hrane. Poput dece - vole da se igraju, pa nije nemoguće videti ih kako se sankaju na krovu.

Takođe, imaju važnu ulogu u zaštiti životne sredine tako što veliku količinu organskog otpada koriste kao ishranu.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво