Industrijske metropole rajevi za venerične bolesti – londonska epidemija sifilisa krajem 18. veka

Čak svaki peti stanovnik Londona u drugoj polovini 18. veka oboleo je od sifilisa do svojih tridesetih godina, a skoro svaki građanin britanske metropole zaradio je neku veneričnu bolest, pokazalo je novo istraživanje o seksualno prenosivim bolestima.

Stručnjaci su koristili podatke prijema u bolnice i domove zdravlja, detaljno češljajući dokumentaciju zbog duplih izveštaja, uzimajući u obzir i privatne tretmane, kao i mogućnost pogrešnog dijagnostikovanja sifilisa sa drugim bolestima, poput gonoreje ili hlamidije.

Utvrdili su da je učestalost oboljevanja u Londonu bila znatno veća u odnosu na bilo koji drugi grad u Velikoj Britaniji. Primera radi, podaci drugih studija pokazuju da je sifilis bio upola učestao u Česteru i 25 puta ređi u ruralnim delovima Engleske i Velsa u tom periodu.

„Imajući u vidu razlike u seksualnoj kulturi Londona i industrijskih metropola tog vremena i ruralnih mesta, naši nalazi nisu iznenađujući. Ali je sada prilično jasno da je London čak u poređenju sa većim provincijskim gradovima poput Čestera bio u potpuno drugoj ligi“, kaže istoričar Sajmon Sreter sa Univerziteta u Kembridžu.

Prema njegovim rečima, britanska prestonica imala je neverovatno visoku učestalost oboljevanja od polnih bolesti.

„Uopšte više nije nerazumno zaključiti da je većina stanovnika Londona tokom svojih mladalačkih godina obolela od neke vrste venerične bolesti“, ističe Sreter.

Nalazi o učestalosti oboljevanja u Londonu 18. veka slažu se i sa brojnim svedočanstvima, dnevnicima i izvorima iz tog vremena.

„U vremenu pre pojave preventivne zaštite i antibiotika, imali ste munjevito brzo rastući grad sa stalnim prilivom mladih ljudi, od kojih su mnogi mučili finansijski. London iz tog perioda bio je izuzetno ranjiv na polne bolesti“, dodaje istoričar sa Kembridža.

Istraživanje je objavljeno u publikaciji Economic History Review.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 12. jul 2020, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Topla voda otkrivena

Velik grad, javne kuce, prostitutke. U ruralnim dijelovima toga nema ili ne toliko. Svi se manje vise poznaju. Osim napretka medicine i edikacije nikakva razlika od 21. vijeka.