Otkriveni ostaci praistorijskog delfina-ubice

Istraživači su otkrili fosile džinovskog delfina koji je bio dugačak oko pet metara. Živeo je pre 25 miliona godina i bio je vrhunski predator.

Naučnici su dali detaljan opis prvog pronađenog, gotovo kompletnog kostura izumrle vrste delfina, otkrivenog na teritoriji Južne Karolineu SAD.

Delfin, latinskog imena (ancilorhiza linkedemani), živeo je tokom perioda Oligocena pre oko 25 miliona godina i koristio se podvodnim zvučnim talasima za hvatanje plena.

Fosilni dokazi, uključujući delove lobanje i zube, kao i kičmeni stub, otkrivaju da je ovaj veliki delfin bio "predator na vrhu" u tadašnjoj zajednici.

"Jasno je da je ovo strašno stvorenje lovilo krupan plen zahvaljujući svojim posebnim zubima u vilici", naveli su naučnici.

"Iznenadio nas je stepen do kojeg kitovi i delfini mogu da se promene i prilagode situaciji", rekao je dr Robert Bešenker sa koledža u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

Kao primer prilagođavanja naveli su promene u sužavanju repnog dela, i promene kostura. To im je omogućilo da budu vrhunski lovci.

Naučnici smatraju da je delfin čiji su ostaci nađeni, bio majstorski lovac poput kitova ubojica, koji je bio sposoban da se hrani i sitnim i velikim plenom.

Trenutni nalazi, detaljno objavljeni u časopisu Karent bajolodži, otkrivaju da je "delfin u lancu ishrane bio nemilosrdni specijalista u lovu".

"U tome im je pomagala njihova veličina, jaki mišići, oštri zubi i moćan ugriz koji je omogućavao da efikasnije probijaju meso plena", rekao je dr. Bešenker.

Gotovo kompletan skelet delfina ubice pronašao je devedesetih godina Mark Havenštajn, paleontolog, tokom radova zbog planirane izgradnje jednog stambenog bloka u Južnoj Karolini.

Poklonjen je ubrzo Prirodnjačkom istorijskom muzeju u Čarlstonu, kako bi se dalje proučavao.

Inače, smatra se da je ova vrsta opasnog delfina izumrla pre oko 23 miliona godina. U Čarlstonu u Južnoj Karolini, često se pronalaze jedinstveni i neuobičajeni fosili i ostaci ranih vrsta delfina i kitova iz perioda Oligocena.