Terapija epilepsije muzikom

Epilepsiju su imale mnoge poznate ličnosti od Sokrata, Aleksandra Velikog, Napoleona, Betovena, Dostojevskog, Geršvina, Lenjina do savremenih legendi, poput Princa.

Epilepsija je neurološki poremećaj koji nastaje usled sprovođenja neadekvatnih signala (impulsa) iz nervnih ćelija mozga (neurona). To dovodi do neuobičajenih senzacija, emocija i ponašanja koji se mogu javiti u sklopu skupa simptoma koji se zove epileptički napad.

Postoje dva osnovna tipa epileptičkih napada: fokalni i generalizovani. Kod fokalnih napada osoba može osećati neobične mirise ili se ponašati neadekvatno, dok se generalizovani napadi manifestuju tipičnim epileptičkim napadom u vidu gubitka svesti i pojave mišićnih spazama. 

Epilepsija može nastati u sklopu određenih oboljenja i oštećenja mozga, kao što su tumor mozga, moždani udar (šlog), Alchajmerova bolest, a može biti i posledica povrede mozga, prenatalne infekcije ili trovanja.

Smatra se da postoji oko četrdeset ​​različitih tipova epilepsije koji se ne manifestuju klasičnim epileptičkim napadom. Neke od ne reaguju na konvencionalnu terapiju lekovima, ili ona nije dovoljno efikasna za taj oblik, dok u drugim slučajevima terapija jeste delotvorna ali može imati neželjene efekte.

Tako da pored konvencionalnog pristupa lečenju postoje i druge terapije, poput Tomatisove metode koja stimuliše ceo nervni sistem muzikom i zvukovima.

Poznato je da klasična muzika povećava aktivnost mozga više nego druge vrste muzike i da slušanje odabranih kompozicija može podstaći poboljšanje u obavljanju određenih vrsta mentalnih zadataka poznatih kao prostorno - vremensko rezonovanje.

Muzička terapija stimuliše mozak na specifičan način, što može dovesti do boljih veza, efikasnijeg funkcionisanja neurotransmitera i smirenijeg i koordiniranijeg ukupnog funkcionisanja i integracije mozga. Naučne studije su potvrdile da muzičke terapije smanjuju ili eliminišu epileptičku aktivnost, a primećena su i poboljšanja u pamćenju, budnosti, koncentraciji, koordinaciji, poverenju i opštem funkcionisanju.

Uređaj nazvan elektronsko uho povezan je sa slušalicama koje je dizajnirao doktor Alfred Tomatis, a koje prenose muziku vežbajući mišiće u uhu.

Slušanje filtrirane muzike kroz slušalice pokazalo se da obnavlja rad mozga, a klinički je dokazano da smanjuje stres i depresiju, istovremeno povećavajući sposobnost koncentracije.

Dodatno, pokazalo se da u većini slučajeva epilepsije, primena ove terapije brzo dovodi do promene kliničke slike, napadi postaju manje nasilni, ređi i osoba se brže oporavlja.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво