Australijski naučnici otkrili drevna podvodna nalazišta Aboridžina

Naučnici su u Australiji otkrili drevne lokacije Aboridžina koje datiraju od pre više od 7.000 godina. Stručnjaci smatraju da će ova otkrića pojasniti razumevanje kulturnog i tehnološkog razvoja prvih stanovnika Australije.

Arheolozi u zapadnoj Australiji otkrili su na stotine kamenih alata koje su napravili Aboridžini na dve drevne lokacije koje se sada nalaze pod vodom na Dampjerovim ostrvima.

Ovaj region poznat je po svojoj drevnoj istoriji i rezbarijama u stenama. „Budući rad biće proučavanje veštine, tehnologije, načina izrade alata koji je nepoznanica u Australiji“, rekao je pomorski geolog Majk O'Liri.

Kako je naveo vođa projekta, arheolog Džonatan Benjamin, ronioci sa Univerziteta Flinders su u vodama kod obale Pilbaraje na dubinama od tri do jedanaest metara izvukli alate za rezanje i bušenje, kamene čekiće stare hiljadu godina.

Analize su pokazale da je lokacija stara oko 7.000 godina.

„Većina artefakata ostaje na morskom dnu. Oni malobrojni koji su izvučeni skenirani su za dalja istraživanja i predati su autohtonim vlasnicima zemlje, korporaciji Aboridžina „Murujuga“.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 03. jul 2020, 10:34) - realista [neregistrovani]

Maaa rado bi oni...

I s nama ko sa Abordzinima da mogu. Pa pogledajte samo koliko omalovazavaju Djokovica a covek doterao tenis do perfekcionizma.

(petak, 03. jul 2020, 07:46) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

do polovine proslog veka su ih tretirali ko zivotinje , vezivali ih, drzali po kavezima, mucili, ubijali...