Nigerija traži otkazivanje aukcije svetih statua u Kristisu

Nigerijska komisija za muzeje i spomenike traži otkazivanje današnje aukcije svetih statua iz te zemlje u aukcijskoj kući „Kristis“ u Parizu, tvrdeći da su one ukradene.

„Kristis" je, međutim, saopštio da su statue nabavljane legalno i da će aukcija biti održana. Poslednjih godina francuski sudovi su uporno presuđivali u korist aukcijskih kuća čije su javne podaje svetih predmeta, poput plemenskih maski Hopi, osporavale grupe za zaštitu kulturnog nasleđa i predstavnici plemena.

Naučnik sa univerziteta Prinston, Čika Okeke-Agulu je zajedno sa nigerijskom komisijom ranije ovog meseca alarmirao javnost da su objekti koji će se danas naći na aukciji opljačkani tokom Nigerijskog građanskog rata krajem šezdesetih godina.

Iz Kristisa su nigerijskoj komisiji odgovorili početkom meseca da će se nastaviti sa prodajom.

Okeke-Agulu, koji je pripadnik plemena Igbo, tvrdi da su statue „nasilničkim činom“ otete iz njegove rodne država Anambra i da ne bi trebalo da se nađu na aukciji.

Onlajn peticiju kojom se traži otkazivanje aukcije, potpisalo je više od 2.000 ljudi.

„Dok se svet budi i shvata realnost sistemske rasne nepravde i nejednakosti, zahvaljujući pokretu ‘Životi crnaca su važni', ne smemo da zaboravimo da su crna kultura, identitet i posebno umetnost nepravedno prisvojeni“, navodi se u peticiji.

Tvrdi se da su između 1967. i 1970. godine, dok je u Nigeriji besneo građanski rat u kome je stradalo više od tri miliona civila, poznati evropski lovci na blago u Biafri „organizovali lov na kulturno nasleđe“.

U izjavi koju su iz „Kristisa“ dali za AP stoji da su „Ovi predmeti legalno pordati, da su javno izlagani i da su bili predmet trgovine prethodnih decenija pre no što je 'Kristis' postao njihov vlasnik“.

Iz aukcijske kuće tvrde da su prepoznali „veoma osetljivu i složenu raspravu oko kulturnog nasleđa“, ali da bi ovakva javna prodaja trebalo, u stvari, da zaustavi procvat crnog tržišta kulturnim nacionalnim blagom.

Pariz inače ima dugu istoriju prikupljanja i prodaje plemenskih artefakata nabavljenih tokom kolonijalnog prisustva u Africi i zahvaljujući pokretu pariske grupe iz šezdesetih godina „Indijanist“ koja je slavila autohtonu plemensku kulturu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се