Danska će postati klimatski neutralna do 2050

Kako piše Climate Home News, danska vlada je objavila predlog sa šest tačaka kako da zemlja dostigne obavezujuće klimatske ciljeve, jedne od najambicioznijim u svetu, šest meseci nakon što su usvojeni u parlamentu kao deo novog klimatskog zakona.

Danska se takođe obavezala da postane klimatski neutralna do 2050.

U vladi kažu da se predloženim otvara nova era u ekspanziji vetroenergije na moru i kod stvaranja energetskih ostrva.

„Danska mora da bude pionir zelene energije, zato ne odustajemo od velikih klimatskih ambicija, čak i kada smo usred istorijske krize", istakao je u saopštenju danski ministar za klimu Dan Jergensen misleći na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

„Predstavili smo paket koji donosi smanjenje emisije ugljen-dioksida na kratak rok i istovremeno otvara put do buduće klimatski neutralne Danske", rekao je Jergensen.

Jedno od priobalnih energetskih čvorišta će biti izgrađeno na veštačkom ostvru u Severnom moru i moglo bi da bude povezano sa Holandijom. Drugo čvorište bi se gradilo na danskom ostrvu Bornholm u Baltičkom moru, sa potencijalnom konekcijom sa Poljskom.

Kako je saopšteno, Danska će otvoriti dijalog o povezivanju ostrva, odnosno proizvodnje energije, sa obe zemlje.

Očekuje se da ostrva proizvedu više struje nego što danska domaćinstva godišnje potroše i vlada se nada da će izvoziti svoju zelenu energiju u susedne evropske zemlje.

 

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије