Pisma Milana Obrenovića - novo poglavnje srpske istorije

Pronađeno je nepoznatih 27 stranica pisama kralja Milana Obrenovića Aleksandru Obrenoviću, koja mogu da promene pogled na srpsku istoriju.

Pisma se nalaze u Kutku porodice Obrenović koji je napravljen u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", eksperat za digitalizaciju, Adam Sofronijević, bio je koordinator nabavke pisama i zadužen je za njihovu digitalizaciju: "Pisma su nabavljena van zemlje, usred aktuelne pandemije, što je bio pravi podvig. Zahvaljujemo se Milošu Jankoviću i Stevanki Češljarov koji su nam pružili neophodnu podršku da ova pisma stignu u Srbiju. Na redu njihova digitalizacija, a planiramo i da uradimo digitalni model i prepoznavanje rukopisa kralja Milana na osnovu teksta ovih pisama. To znači da će svaki sledeći kraljev rukopis računari moći automatski da prepoznaju među stotinama hiljada različitih stranica, čak iako ne postoji drugi dokaz da se zaista radi o kraljevom rukopisu."

Za verifikaciju autentičnosti i značaja pisama novinari su se obratili Suzani Rajić, šefu katedre za Istoriju srpskog naroda u novom veku Filozofskog fakulteta u Beogradu: "Pisma su od prvorazrednog značaja i svakako će uticati na poimanje srpske istorije krajem XIX veka i na to kako doživljavamo kralja Milana. Pisma su nepoznata i autentična. Velika je stvar što su sada dostupna javnosti. U njima kralj Milan izlaže čitav državno-politički program svom sinu, podučava ga kako bi trebalo da postupa u vladanju, otkriva mu tajne koje je saznao u vladarskim i diplomatskim krugovima Beča i savetuje ga kako da naoruža Srbiju pred velike promene koje dolaze u Evropi".

Udruženje Adligat planira da se obrati stručnim institucijama u zemlji kako bi pisma dobila naučnu obradu i ušla u korpus znanja našeg naroda o sopstvenoj prošlosti.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије