Prevozno sredstvo, čuva zdravlje i okolinu – danas je Svetski dan bicikala

Dan bicikala se dugo godina nezvanično slavio kako u svetu tako i u regionu, a 2018. godine konačno je dobio svoju potvrdu pred Ujedinjenim nacijama. Generalna skupština ove organizacije je 12. aprila u Njujorku rezolucijom proglasila 3. jun kao Svetski dan ovog prevoznog sredstva.

Ambasadorka Turkmenistana Aksoltan Atajeva predstavila je nacrt Generalnoj skupštini uz podršku 56 zemalja. Rezoluciju su usvojile 193 države članice, uključujući i Srbiju.

„Biciklističkom“ rezolucijom sve države su pozvane da obeležavaju, promovišu i sarađuju na obeležavanju Svetskog dana bicikala i da bicikl unesu u razvojne programe, strategije i politike.

Pored toga, i Svetska zdravstvena organizacija je tokom pandemije koronavirusa preporučila bicikl i kao način transporta i kao način za očuvanje zdravlja tokom globalne krize.

Bicikl je pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki prihvatljivo prevozno sredstvo i prepoznato je kao ključna komponenta „zelenog oporavka“ planete. Biciklizam doprinosi zdravim, živim gradovima, jer ne samo da sprečava zagađenje, već i održava ljude fizički aktivnima.

Na današnji dan UN podstiču vlade da poboljšaju bezbednost na putevima i bolje integrišu potrebe biciklista u projektovanju saobraćajne infrastrukture. Zahteva se da mere za zaštitu pešaka i biciklista budu ključni deo izgradnje urbanih prostora sutrašnjice.

Koronavirus je mnoge „naterao“ da umesto javnog prevoza sve češće koriste bicikl. Pored toga, dolaskom proleća mnogi su se odlučili da povrate kondiciju i krenu u biciklističke ture.

Stručnjaci posebno naglašavaju dobrobiti redovne vožnje bicikla, navodeći brojne blagodeti koje ona pruža. Svakog jutra dok vozite bicikl do posla provodite vreme na vazduhu, punite baterije. Pošto morate da održavate ravnotežu i obraćate pažnju kuda se krećete na taj način trenirate mozak. Vožnja će vas razbuditi i bićete mnogo motivisaniji za rad, ali ćete se i brže osloboditi stresa koji se nakupio tokom radnog dana na putu do kuće.

Vožnja bicikla je odličan kardio trening, a za samo 30 minuta vožnje može da se utroši i do 300 kalorija, tvrde stručnjaci sa Harvarda. Osim što dobro utiče na mentalno zdravlje, vožnja bicikla jača i naš imunitet.

Ujedinjene nacije naglašavaju, takođe da je bicikl dao značajan doprinos u emancipaciji i osvajanju prava žena, čak je uticao i na promenu načina odevanja. Emancipatorski karakter bicikla se ogleda i u činjenici da on povećava mobilnost i pruža značajne ekonomske blagodeti, kao i veću dostupnost obrazovnih institucija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се