Astronauti se ukrcali - Nasa, „Spejs iks“ i let u svemir: pokušaj drugi

U toku su poslednje pripreme za drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir. Kompanija „Spejs eks“ probaće da u orbitu lansira svemirsku letelicu, u 21.22 po srednjeevropskom vremenu.

Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu letelicu, a to je „Spejs eks" kompanija u vlasništvu Elona Maska, treba da bude prvi odlazak posade sa teritorija SAD, u poslednjih devet godina. 

Vreme je za sada "ne ide naruku", astronautima, ali meteorolozi predviđaju da bi kasnije, malo pre poletanja, moglo biti vedrije. Vreme odlučivanja o poletanju u odnosu na vremenske prilike, biće 35 minuta pre lansiranja. 

Dvojica astronauta trebalo bi da putuju u "Spejs eks falkon" raketi i kapsuli "Kru dragon". 

Nasini astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da se otisnu u orbitu u sredu, 27. maja, ali je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova u „Kenedi svemirskom centru" na Floridi.

Meteorolozi međutim, nisu optimisti ni ovog puta, i objavili su da vremenski uslovi opet mogu predstavljati problem. Navode da su šanse za poletanje 50 prema 50 odsto.

U sredu je lansiranje otkazano 16 minuta pre zakazanog poletanja.

U toku su poslednje pripreme, stručnjaci iz „Spejs eksa" asistirali su astronautima pri ulasku i smeštanju u kapsulu, a završena je osnovna procedura provera letelice. Kapsula je zatvorena. 

U vreme poletanja, Međunarodna svemirska stanica će biti na nadmorskoj visini od 259 milja nad Atlantikom.

Ova misija poslužiće kao krajnji test leta za potvrđivanje sistema transporta posade "Spejs iksa" od lansiranja pa do pristizanja na cilj. Reč je o poslednjem testu leta za sistem koji treba da bude sertifikovan za redovne komercijalne letove.

U slučaju da lansiranje uspe, očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri meseca pre povratka na Zemlju.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара