Rogozin o odlaganju američkog leta u svemir: Rusima oblaci nisu smetali

Generalni direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin, oglasio se na "Tviteru" povodom otkazanog leta u svemir iz "Kenedi centra" u SAD.

"Pre tačno godinu dana, 27. maja, kada smo krenuli po lošem vremenu iz Plesetska, munja je pogodila našu raketu. Ipak, lansiranje je bilo uspešno. Ovakve čudne slučajnosti nisu neuobičajene kada imate posla sa letom u svemir", napisao je Rogozin na nalogu na Tviteru

U 22.33 po srednjeevropskom vremenu, 27. maja, astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da polete na Međunarodnu svemirsku stanicu. U tome su ih sprečili nepovoljni vremenski uslovi i zakazan je novi termin za 30. maj. 

Zajednička misija Nase i "Spejs iks-a" omogućila bi prvi odlazak posade sa tla SAD, u poslednjih devet godina, što ju je svrstalo u "istorijske".

Kao odgovor na odlaganje, Rogozin se podsetio uspeha ruskih misija na "Tviteru", i to nepun sat pošto je američka akcija otkazana.

Čestitao je komandi Svemirskih snaga, borbenoj ekipi kosmodroma Plesetsk, i ostalim timovima i pojedincima koji su u misiji Rusije učesvovali, uz  poruku: "Munja vam nije bila prepreka".

Rogozin je inače nedavno izjavio i da su pokušaji privatizacije Meseca" u suprotnosti sa međunarodnim pravom i to povodom uredbe koju je američki predsednik Donald Tramp potpisao, a kojom se proglašava da Vašington ima pravo da koristi resurse sa Meseca, u okviru Nasinog programa „Artemida".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво