Povodom trećeg Međunarodnog dana svetlosti objavljen je javni konkurs za vizuelne umetnike

Povodom proslave trećeg Međunarodnog dana svetlosti, ljubitelji svetlosti će imati priliku da učestvuju i prate program u onlajn formatima, 29. i 30. maja 2020. godine, koji će obuhvatati dečje radionice, dela iz vizuelne umetnosti, književne sadržaje i konferencije na temu različitih aspekata svetlosti. Program je namenjen svima.

Nakon veoma uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija, 2015. godine, u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim aktivnostima i programima istakla i Srbija, UNESKO je usvojio Međunarodni dan svetlosti koji će se obeležavati jednom godišnje.

Proglašenjem na 39. sednici Generalne konferencije UNESKO-a, od 7. do 22. novembra 2017. godine, prvi Međunarodni dan svetlosti održan je 16. maja 2018. godine.

16. maj je odabran kako bi se obeležila godišnjica prvog emitovanja laserskog zraka pomoću rubinskog kristala (koji se desio 1960. godine).

Laseri su transformisali društvo putem zdravstvene zaštite i interneta, a laserska nauka je međunarodno prepoznata u preko 20 Nobelovih nagrada. Međutim, Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci.

Svrha Međunarodnog dana svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja.

Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se u ovoj sferi podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.

U toku prve dve godine, pored zvanične proslave održane u Narodnoj Biblioteci Srbije u Beogradu, u organizaciji MDS Nacionalnog koordinacionog komiteta, preko 10 000 ljubitelja svetlosti od 7 do 77 godina imali su priliku da učestvuju u organizovanim aktivnostima širom Srbije.

Konkurs „Vidi svetlost" , Dečje radionice i Zum onlajn konferencija

U sklopu #MDS2020 pod nazivom „Vidi Svetlost“, Nacionalni koordinacioni komitet Međunarodnog dana svetlosti objavio je javni konkurs za vizuelne umetnike, i otvoreni poziv za pismene radove i onlajn konferencije.

Radionice za mališane mogu da se organizuju u sklopu školske nastave ili u kućnoj atmosferi sa roditeljima, koje će omogućiti izvođenje svetlosnih čarolija u kućnoj varijanti.

Diskusiju na ovogodišnje teme moći ćete da čujete na onlajn Zoom skupu koji će uživo biti emitovan na njihovim društvenim mrežama u petak 29. maja u 18 časova. Svoja viđenja daće stručnjaci iz različitih oblasti nauka i umetnosti. Precizni način pristupanja biće naznačen narednih dana.

Zainteresovani mogu posetiti sajt Međunarodnog dana svetlosti  http://www.dansvetlosti.rs/ i saznati sve informacije u vezi sa prijavom na konkurs, radionicu i konferenciju, kao i o programu Međunarodnog dana svetlosti 2020. 

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара