Naučnici na Južnom polu poblesavili od gasova iz izmeta pingvina

Antarktički kraljevski pingvini kroz izmet proizvode toliko azot-oksida, odnosno „gasa smejavca“, da su naučnici na jednoj od misija proučavanja potpuno poblesavili.

Danski naučnici, koji su nedavno završili misiju proučavanja kolonije kraljevskih pingvina u Atlantskom okeanu, primetili su da to nije bila baš uobičajena naučna ekspedicija.

„Izmet pingvina proizvodi značajno visok nivo azot-oksida oko njihovih kolonija“, rekao je vođa istraživanja profesor Bo Elberling sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Kako je objasnio, dok su proučavali kolonije kraljevskih pingvina na ostrvu Južna Džordžija između Južne Amerike i Antarktika, istraživači su poblesavili zato što su bili okruženi izmetom pingvina.

Osim što je veoma štetan po klimu, azot-oksid ima veoma sličan efekat „gasu smejavcu“ (azotsuboksidu), koji se koristi kao anestetik u zubarskim ordinacijama.

„Dok se krećete kroz predeo pun izmeta satima, potpuno poblesavite. Ubrzo vam se sloši i počne da vas boli glava“, objasnio je Elberling.

Azot-oksid je 300 puta potentniji i štetniji po okolinu od ugljen-dioksida. Količinu azot-oksida u izmetu naučnici objašnjavaju ishranom pingvina, koja se sastoji od krila i ribe i koja sadržava visoke nivoe azota.

Azot se oslobađa iz izmeta na tlu, a bakterije u zemljištu ga onda pretvaraju u azot-oksid.

„Dok emisije azot-oksida u ovom slučaju nisu dovoljno velike da imaju uticaja na Zemljinu klimu, naša proučavanja doprinela su sticanju znanja o tome kako pingvinske kolonije utiču na neposrednu okolinu, što je veoma zanimljivo jer njihove kolonije počinju da se šire“, zaključio je Elberling.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. maj 2020, 04:53) - Panda [neregistrovani]

Ozonske rupe

I dobro, ko je sada kriv za ozonske rupe? Pingvini ili aerozagađenje civilizacijsko? Na kraju će biti da je Tramp u pravu kad neće da potpiše Kjoto deklaraciju.